Idealan doručak u trudnoći

zdrava prehrana

Trudnoća je posebno, a za neke žene i blaženo stanje u kojem tijelo doživljava mnoge promjene koje su prirodne i potrebne kako bi dijete imalo sigurnih devet mjeseci. Kako bi svaka trudnoća bila bez komplikacija važno je da svaka trudnica ima zdrave životne navike.

Za trudnice je od velike važnosti da počnu što prije s unosom zdravih namirnica koje će njima i djetetu pružiti ono što treba. Najvažniji obrok u danu je doručak, a pogotovo za trudnice kojima treba najviše energije. Stručnjaci se slažu kako bi bilo dobro jesti svaka 3 sata.

Svaka buduća mama bi morala svoj uobičajeni doručak zamijeniti zdravijim obrokom koji u sebi treba sadržavati namirnice od integralnog brašna. To znači da bi umjesto peciva od bijelog brašna morale jesti integralno pecivo i umjesto kave piti puno vode i prirodne sokove koje su same napravile.

Najbolji je sok napravljen u sokovniku gdje svaka trudnica može staviti voće koje voli i tako biti sigurna da se u soku ne nalazi ništa što bi im moglo naškoditi. Svi sokovi kupljeni u dućanu u sebi imaju više šećera nego što bi ga trudnice smjele konzumirati.

Idealan doručak morao bi sadržavati pored integralnog peciva i zobene pahuljice te kajganu. Tako svaka trudnica može birati što će jesti koji dan da ima raznovrsnu prehranu. Jedan dan to može biti kajgana uz koju može poslužiti i špinat.

Špinat je odličan jer u sebi sadrži dovoljno kalcija, magnezija, željeza i cinka te folnu kiselinu. Drugi dan ujutro se možete počastiti za zobenim pahuljicama, a zob je dobar jer u sebi ima puno kalijeve soli. Vafli su još jedna namirinica koju možete poslužiti sa svježim voćem.

Pravilna prehrana bez obzira na trudnoću bi morala biti sastavni dio života svakog čovjeka. Ona podrazumijeva namirnice koje u sebi imaju sve važne nutrijente uz pomoć kojih dobivate potrebne vitamine i minerale.

Autor: S.Š., Foto: Kalmatsuy Tatyana/Shutterstock