Ičići, mali primorski gradić

plaža u ičićima
Plaža u Ičićima, Foto: Nibelung26/Wikimedia

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije čula za čuvenu šetnicu što povezuje mjesta kao što su Lovran, Opatija te ujedno pruža neopisiv i jedinstven doživljaj upoznavanja ovog dijela naše obale u potpunoj tišini, jer naime na tom dijelu auti ne prometuju. Šetajući tom prekrasnom stazom isprepletenom prošlosti i sadašnjosti, dolazite do mjesta poznatog kao Ičići.

Ičići su mali primorski gradić koji se nalazi na najljepšem dijelu Kvarnera gdje se blage padine Učke spuštaju prema moru. Radi se o prekrasnoj prirodi na čiji pogled jednostavno ostajete bez daha. Dakle kao što se može primjetiti, pored mora Ičići oduševljavaju jedinstvenim dijelovima netaknute prirode.

Ovdje će vas oduševiti pogled na stare secesijske vile. Naime Ičići su poznati po secesijskoj arhitekturi, raskošnih vila i ljetnikovaca nekadašnje austro-ugarske kreme. Najbolje od svega što su te građevine ostale u dobrom stanju, prije svega jer su se kasnije iskoristile za turističke atrakcije.

Jedna od najinteresantnijih je zasigurno vila Munz. Nju je izgradio Jakob Ludwig Munz koji je izgradio i tadašnji Grand Hotel u Puli.

Pogledate li malo u povijest možete saznati kako je luka u Ičićima nekada bila centralno mjesto pomorske trgovine lokalnih dobara, odakle su odlazile brodice s teretom drva, vapna, ugljena, ulja, vina, kestena i ostalih dobara.

Tek krajem 19. stoljeća počela je izgradnja mondenih vila, sanatorija i ljetovališta, a tadašnja Italija okupirala je ovo područje za vrijeme Prvog svjetskog rata, s tim da je vlast preuzela Njemačka do 1945. kada je ovo područje pripalo Jugoslaviji.

Zanimljivo je spomenuti kako je područje Ičića bilo nastanjeno još u prapovijesti, kada je pleme Liburna vladalo do dolaska Rimljana kada su bili pripojeni Rimskom Carstvu.

Nakon pada Rimskog Carstva došli su Ostrogoti nakon čega vlada Bizant. U 14. stoljeću vlast pada u ruke Habsburgovaca koji vladaju sve do 1918. godine.

Odlučite li se na dolazak trebate znati kako Ičići nude pravi smještajni kapacitet, odnosno možemo reći kako je prilagođen svačijem ukusu. Dakle u ponudi vam se nude privatne sobe i apartmani smješteni u vilama i kućama neposredno uz more, ili na manjoj udaljenosti.

Za sve ljubitelje noćnog života preporuča se odlazak do obližnje Opatije, gdje se nudi sadržajan program poput koncerata na otvorenom. Ne treba zaboraviti na pubove i noćne klubove.

Također treba obratiti pozornost na parkove i šetnice koje dobiju poseban izgled obasjane zvijezdama i posebnim svjetlima.

Sretan put!

Autor: S.Š. Foto: Nibelung26/Wikimedia