Hrana za snižavanje krvnog tlaka

riba za rucak

Jeste li znali da je velik postotak ljudi u svijetu suočeno s visokim tlakom i svim ozbiljnim posljedicama koje može uzrokovati? Nažalost zbog ubrzanog načina života, sve je više onih koji ne vode računa o zdravoj prehrani te kontroliranju stresa.

Današnji način života nosi nedovoljno vremena za konzumiranje konkretnih obroka i izlaganje situacijama koje dovode do opasne količine stresa zbog čega nastaju zdravstveni problemi kojih se kasnije teško riješiti. Visoki krvni tlak je nusproizvod takvog načina života.

Pokazalo se da moge osobe koje imaju visoki krvni tlak toga nisu ni svjesne, a on može dovesti do problema u radu bubrega, hormonalne neravnoteže te poremećaju u radu s hormonima. Problem je što simptoma skoro i nema dok nije kasno, a kod nekih se može pojaviti mučnina, jake glavobolje i smetnje u vidu.

Tjelesna težina i visoki krvni tlak su usko povezani, pa se gomilanjem kilograma povećava i krvni tlak. Osobe koje su se naglo zdebljale imaju više mogućnosti da im tlak poraste od ostalih. Svi oni koji dođu do saznanja kako im tlak nije u granicama normale morali bi pripaziti što jedu i kako žive.

Pored toga što bi morali kontrolirati što jedete i koju hranu jedete, morali bi se opustiti i pronaći način kako ublažiti stres. Vaša prehrana morala bi uključivati namirnice koje obiluju vitaminima i mineralima.

Plava riba bi se morala naći na meniju više nego jednom tjedno, a njezino bogatstvo omega 3 masnim kiselinama od velike je važnosti za zdrav život svih ljudi, a ne samo onih koji imaju zdravstvenih problema.

Idealnim prehrambenim režimom smatra se onaj koji se temelji na DASH dijeti. DASH prehrana podrazumijeva orašaste plodove, nemasne mliječne proizvode, proizvode od cjelovitog zrna te meso, ribu i perad.

Autor: S.Š., Foto: Goodluz/Shutterstock