Hrana za jače kosti

hrana za kosti

Jeste li ikada razmišljali dok ste jeli neku hranu kakav utjecaj ona ima na vaše kosti? Vjerojatno ne razmišljate puno o tome, no trebali biste! Jer hranom koju jedete u mladosti možete spriječiti tegobe koje će se dogoditi u starosti.

Glukozamin je vitalna komponenta naših zglobova, tkiva, organa i kostiju. Taj pripravak nas ne štiti samo nego nam može vratiti godine, učiniti nas mlađima, energičnijima i spriječiti nastanak bora. Glukozamin se nalazi u škampima i jastogu, koje obožavamo jesti, no nažalost, nalazi se u nejestivom dijelu oklopa.

Kako što smo već rekli, u mlađoj dobi ne volimo pretjerano zamarati kostima i zglobovima, jer nas ništa ne boli pa nemamo potrebu reagirati. Osteoporoza i osteoartritis su karakteristični za stariju dob, no svejedno, morate se u mlađoj dobi pobrinuti da imate čvrste i guste zglobove i kosti.

Danas živimo u vremenu kada su nam dostupne informacije o održavanju koštanog zdravlja iz nutricionističke znanosti. Stoga, samo je potrebno malo volje da pripremamo i konzumiramo hranu koju vole naše kosti i zglobovi i na taj način povećamo kvalitetu života koja će smanjiti mogućnost nastanka osteoporoze i artritisa.

Mi želimo u našem organizmu postići alkalno ili lužnato stanje i da bi do toga došli potrebno je jesti zdrave namirnice. Kalcij se lako gubi iz tijela i na nama je da to spriječimo. Alkalnu reakciju ćete izazvati voćem kao što su avokado, naranča, smokva, banana, kupine, ananas, limeta i tako dalje.

Od povrća koje će vam pomoći tijelo dovesti u alkalno stanje su kupus, brokula, prokulice, celer, tikvice, cvjetača. Odlične su i razne vrste gljiva poput shitake, maitake, šampinjona, lisičarki i bukovača. Krastavac, luk, sojine klice, zelena salata rotkvice, špinat, buča i još mnogo toga.

Kako bi tijelo imalo zdravu razinu kalcija i proizvodilo kolagen dobro je jesti namirnice koje imaju mineralni silicij kao što su celer, zob i zelena salata. Starenjem razina tog silicija opada pa zato tijelo stari i smanjuje se gustoća kostiju. Stoga je danas silicij jedan od značajnijih sastojaka u modernim pripravcima.

Autor: S. G., Foto: ArtFamily/Shutterstock