Hrana za jačanje imuniteta

dijete jede

Zdrave namirnice su ono što svaki roditelj treba svakodnevno ponuditi svome djetetu. Uz prehranu sa zdravim namirnicama djetetu se od malena pomaže da usvoji zdrave navike u prehrani.

Nikada više nije bolje, pa se toga nemojte držati. Koliko je djetetu dovoljno hrane, toliko to morate i poštovati, te ga ne siliti na ono što ono ne želi. Prekomjeran unos vitamina neće pomoći, pa se tako ovo pravilo odnosi i na zdrave namirnice. Kada tijelo djeteta dobije sve potrebne materije, ono višak odbacuje.

Naravno da niti jedna hrana ne može u potpunosti spriječiti bolesti, ali ako se dijete razboli, ne smije se odugovlačiti s odlaskom liječniku. Zdrave namirnice pomažu pri bržem ozdravljenju, ali nikako ne mogu biti zamjena za lijekove.

Najbolje je birati cijele namirnice, pa je tako cijela naranča uvijek bolji izbor od soka od naranče. Od cijelih namirnica se može dobiti puno više nutritivnih materija. Ono što se jede ima veliki utjecaj na zdravlje, pa je važno da dijete jede raznovrsno, te da se njegova prehrana bazira na zdravim namirnicama.

Orasi su odličan izvor omega 3 masnih kiselina, koje su za organizam jako zdrave iz nekoliko razloga. Omega 3 masne kiseline pomažu organizmu da se bori protiv bolesti, te smanjuju rizik od nastanka infekcija dišnih puteva.

Za pravilan rad probavnog sustava su važni probiotici. Probiotici imaju maju čudan okus na početku, ali se na njih lako naviknuti. Jedan od glavnih probiotika je kefir, koji jača imunološki sustav.

Jogurt je pun probiotika koji su važni za pravilan rad probavnog sustava. Osim za probavu, probiotici su odlični i za jačanje imuniteta, te kod pomaganja tijelu da se obrani od bolesti. Dijete koje svakodnevno konzumira jogurt ima manje šanse za oboljenje grla, prehlade ili infekcije uha. Treba konzumirati onaj jogurt koji sadrži žive bakterije, a kada se na vrhu jogurta skupi malo tekućine, znači da je jogurt onakav kakav treba biti.

Autor: A.Z., Foto: altanaka/Shutterstock