Hrana protiv depresije

hrana protiv depresije

Za razliku od faze tugovanja koja traje kratko vrijeme, depresija predstavlja ozbiljnije stanje koje zahtijeva stručnu pomoć te liječenje kako se s vremenom ne bi zakompliciralo. Dobro je što postoje i alternativne metode koje mogu pomoći, pa tako treba spomenuti i da postoji hrana protiv depresije.

Osobe koje pate od depresije obično imaju problema s nesanicom, dok se kod nekih javlja pojačani apetit neke osobe neće imati volje za hranom. Depresivne osobe su često umorne, razdražljive, bezvoljne te bez ikakvog cilja i motivacije.

Postoje namirnice koje će vam pomoći da pobijedite stanje beznađa i duboke tuge iz kojeg vam se čini kao da nikada nećete moći naći izlaz. Na popisu hrane koja pomaže u borbi protiv stresa je čokolada. Srećom pa je puno onih koji vole konzumirati čokoladu bilo u kolačima te ostalim desertima.

Dokazano je da čokolada pored toga što djeluje kao antioksidans te pomaže očistiti tijelo od raznih štetnih tvari, ujedno pomaže smanjiti osjećaj tjeskobe. Ali koliko god bila dobra potrebno je paziti na količine, a pogotovo mliječne čokolade koja nije zdrava kao i tamna čokolada s velikim postotkom kakaa.

Hrana protiv depresije je ona koja u sebi ima dovoljnu količinu spoja poznatijeg kao tirozin. Radi se o spoju najzaslužnijem za proizvodnju dopamina povezanog s dobrim raspoloženjem. Tirozina ima u bademima koji su ujedno dobri i za zdravlje srca. Osim u bademima tirozin možete pronaći i u siru, piletini i puretini.

Za bolje raspoloženje i puno pozitivne energije potrebno je obogatiti prehranu sjemenkama bundeve i lana. Dovoljno je da osmislite recepte s kojima ćete sjemenke moći dodati većini jela koje spremite.

Suncokretove sjemenke su hrana koja popravlja raspoloženje i uspješno otklanja depresiju. U sebi sadrže vitamin E i tirozin. Ne samo da ćete zaštititi rad srca baš kao i ako jedete bademe nego ćete ujedno biti dobro raspoloženi.

Kao snažan prirodni antidepresiv navode se omega 3 masne kiseline. Najviše ih ima u ribama poput tune, srdela, pastrve, sardina, lososa i haringe.

Primijetite li da vam raspoloženje pada i da su trenuci kada se smijete postali rijetkost, posegnite za zdravim namirnicama uz pomoć kojih ćete se bolje osjećati, a osmijeh će postati sastavni dio vašeg lica.

Autor: S.Š., Foto: Umpaporn/Shutterstock