Hrana loša za zdravlje

šećer

Postoji hrana koja nam je ukusna i ne možemo bez nje, ali vjerojatno ne znamo da nam osim trenutnog zadovoljstva ne pruža ništa dobro. Štoviše, čini nam da se osjećamo loše pa bi je zaista bilo poželjno izbjegavati.

Šećer

Zadnjih godina bilježi se sve veći broj pretilih ljudi, a uzrok tome je konzumiranje hrane s malo masnoća i visokim sadržajem šećera.

Hrana koja sadrži šećer budi u nama neodoljivu želju da je konzumiramo, no uzrokuje pad energije te debljanje. No hrana koja sadrži šećer uzrokuje i niz popratnih negativnih reakcija; dovodi do proširenja vena, hrani stanice raka koje se razvijaju na glukozi te hrani gljivicu candidu. Osim toga šećer oslabljuje imunološki sustav, a to oslabljenje traje satima nakon što konzumiramo hranu koja sadrži šećer.

Šećer šteti i našoj ljepoti jer dovodi do nastanka bora i ubrzava starenje cijelog tijela. Šećer crpi hranjive tvari koje održavaju vitkost i stabiliziraju razinu šećera u krvi, kao što je krom!

Bijelo brašno

Rafinirano brašno također ugrožava zdravlje i ljepotu. Kao i svaki rafinirani ugljikohidrat, bijelo se brašno u tijelu lako pretvara u šećer. Većina ljudi koji izbjegavaju šećer rade pogrešku pa pretjerano konzumiraju proizvode koji sadrže bijelo brašno. Bijelo brašno je lišeno svega vrijednoga, kao što je pšenična klica, antioksidansi te ulja i vlakna koja dobro djeluju na tijelo čovjeka. Stoga nije čudno što učestalo konzumiranje proizvoda od bijelog brašna uzrokuje iscrpljivanje našeg organizma.

Hidrogenizirana masnoća

Hidrogenizirana masnoća koristi se za balzamiranje gotove hrane kako bi joj se produljio rok trajanja. Poznata je i kao trans- masnoća, a njena je škodljivost neprijeporna. Uzrok je nastanka mnogih ozbiljnih bolesti kao što su srčana bolest, Alzheimerova bolest. Utječu i na hormonsku aktivnost te izazivaju upale.

Od 2003. na deklaracijama proizvoda koje kupujemo se mora nalaziti količina trans-masnoća pa ih izbjegavajte što više možete!

Aditivi i konzervansi

Iako njihova količina na proizvodu može djelovati beznačajnom, mogu uzrokovati alergijske reakcije, glavobolje pa čak i dugotrajne neurološke probleme.

Aditivi i konzervansi se koriste kako bi produžili rok trajanja hrane. Pritom treba imati na umu sljedeću istinu, ono što se najbrže kvari je najzdravije! Hrana koja se ne kvari nije dobra hrana i izbjegavajte je!

Autor: Tajana, Foto: IngridHS/Shutterstock