Hrana koja usporava metabolizam

zdrava hrana

Kako bi izbjegli usporavanje metabolizma, važno je da se osoba pravilno hrani i da ne radi greške prilikom izbora prehrane. U nastavku vam donosimo neke od razloga koji mogu usporiti metabolizam, te načine na koji to možete spriječiti.

Kao i proteini, tako su i bjelančevine zaslužne za građu mišića, te osim toga odlično aktiviraju metabolizam. Hladna voda može usporiti metabolizam, a do toga dolazi zato što organizam treba potrošiti više energije za zagrijavanje vode.

Nakon konzumacije alkohola, organizam koristi kalorije koje se nalaze u alkoholu, što organizmu nikako nije potrebno. Poželjno je izbjegavati konzumaciju alkoholnih pića, kao i ukusnih koktela, posebice kada je osoba na dijeti.

Svakodnevnim unošenjem vlakana u organizam osoba može smanjiti težinu i do 5 posto. Zbog toga se savjetuje konzumacija namirnica od cjelovitih žitarica, kao i što više zelenog povrća.

Željezo je vrlo važno kada je potrebno sagorjeti masnoće. Željezo je povezano s dotokom kisika u mišiće, a u njima se sagorijeva najveći dio masnoća. Željezo možete konzumirati putem tableta ili kroz razne namirnice poput zelenog povrća, mesa i zobene kaše. Ako se u organizmu nalazi dovoljna količina željeza, automatski se ubrzava i metabolizam.

Kofein se ne unosi u organizam samo preko kave, nego i preko primjerice zelenog čaja,ako ga osoba konzumira. Zeleni čaj je puno zdraviji od kave, zbog čega se savjetuje da kavu zamijenite s čajem. Kofein ubrzava metabolizam za čak 15 posto.

Osobe koje žele smršaviti, često smanjuju unos kalorija, ali nikada ne smiju početi gladovati, jer to nije nimalo zdravo. Smanjen broj kalorija usporava metabolizam, zbog čega organizam počinje koristiti mišićno tkivo za svoju energiju. Važno je da osoba ima doručak, užinu, ručak, užinu i večeru, te da prije svakog obroka popije dvije čaše vode, kako bi se smanjio apetit.

Autor: A.Z., Foto: Subbotina Anna/Shutterstock