Hrana koja se ne jede na dijeti

povrce

Znamo da je za zdravlje i održavanje težine potrebno jesti voće i povrće, ali nekad tu postoje zamke ako vam je cilj mršavljenje. Voće i povrće ima bogatu nutritivnu vrijednost, no neko voće i povrće morate izbjegavati ako želite brže vidjeti rezultate mršavljenja. Hranu koju ćemo nabrojati ne morate potpuno izbaciti iz prehrane, nego samo prilagoditi njihovu konzumaciju i na početku je svesti na minimum.

Sušeno voće bi trebalo izbjegavati jer je iz njega isušena voda pa se u manjim količinama nalazi puno više kalorija što može biti varljivo. Suhe šljive, marelice, grožđice i brusnice treba izbjegavati na početku mršavljenja. Radije ga jedite svježe.

Da bi proces mršavljenja bio brži, trebate izbjegavati tropsko voće kao što su mango i ananas. Oni imaju više šećera od ostalog voća pa njega čuvajte za posebne prilike, a do tada jedite jabuke jer one imaju puno manje kalorija.

Jedno od najboljih i najzdravijih voćki je avokado. On je odličan za tijelo i srce pa ga je dobro jesti s vremena na vrijeme. Bogat je nutritivnim svojstvima koja štite tijelo od raka prostate i dojke. Njega trebate dobro oprati prije konzumiranje, a možete ga dodavati u gotovo svu hranu i deserte. Dok mršavite, ne jedite ga previše jer sadrži puno masnoća i kaloričan je.

Gotovo svi vole jesti krumpir, barem u nekom obliku, jer se može spremati na nebrojeno mnogo načina. No kada mršavite, izbjegavajte ga jer sadrži dosta škroba i kalorija pa ga je najbolje zamijeniti zelenom salatom, špinatom i zeljem.

Kada mršavite izbjegavajte voćne sokove, smoothie i sokove od povrća kupljenje u trgovinama. Oni su puni šećera i umjetnih aroma, a od njih biste se mogli još i udebljati. Najbolje je jesti svježe voćke i povrće iz organskog uzgoja jer onda znate što jedete.

Autor: S. G., Foto: Alexander Dashewsky/Shutterstock