Hrana koja sadrži gluten

kroketi na tanjuru

U zadnje vrijeme sve se više može čuti o glutenu s kojim problem ima velik broj ljudi. O čemu se radi? Što je gluten? Radi se o ljepljivoj tvari koja se može pronaći u ječmu, pšenici, zobi i piru, a koja daje elastičnost tijestu. Ne postoji jedino u smeđoj riži, kukuruzu i prosu.

Gluten je posvuda prisutan, a osim u žitaricama i velikom broju prehrambenih proizvoda, nalazi se i u mnogim industrijskim proizvodima pa tako ne treba zaboraviti ruž za usne.

Zašto se o njemu toliko priča? Pored prisutnosti u velikom broju namirnica problem je postao veći jer osim što ga ne smiju jesti ljudi koji imaju celijakiju, dokazana je povezanost glutena te bolesti kao što je lupus, autoimune bolesti i dijabetes.

Velik problem predstavlja podatak dobiven na temelju nedavnog istraživanja, da je puno onih koji ne znaju kako imaju netoleranciju na gluten. Zašto su neki posumnjali upravo na gluten? Kada su nakon dužeg vremena primijetili kako se ne osjećaju dobro nakon što pojedu određene namirnice te čudne fleke po koži, prvi korak je bio otići na testiranje.

Otkrivanje netolerancije prvi je korak da se poboljša kvaliteta života, a nakon toga slijedi priprema rasporeda za nabavku novih namirnica s kojima će sve tegobe nestati. Važno je što prije promijeniti prehrambene navike i ne ignorirati ono što vam tijelo govori.

Sada kada je dijagnoza potvrđena, treba napraviti popis zabranjenih namirnica ili hrane koja se ne smije jesti. Koja hrana sadrži gluten?

Zobene pahuljice su na popisu namirnica koje mogu sadržavati gluten zbog kontaminacije do koje može doći na polju ili tijekom proizvodnje. Kako bi bili sigurni da u kupljenim pahuljicama nema glutena, potražite deklaraciju na kojoj piše da su bezglutenske.

Glutenska prehrana podrazumijeva kruh i sve one proizvode koji se baziraju na pšenici. Dobro je što postoji zamjena jer pojedine pekare rade kruh bez određenog sastojka.

Trebalo bi izbjegavati sve pohano, meso, povrće itd. Osim spomenutog načina spremanja jela bilo bi dobro izbjegavati proizvode poput hrenovki i drugih sličnih mesnih prerađevina.

Na popisu se još trebaju naći svi umaci osim onih koji uključuju kukuruznu škrob, suši i sejtan. Vrijeme je za promjene u prehrani.

Autor: S.Š., Foto: haru/Shutterstock