Hrana koja je štetna za zdravlje

kobasice

Mesne prerađevine kao što su hrenovke i kobasice svi volimo povremeno jesti. Neki više, a neki manje, no složit ćete se da su ukusne. No, one osim bogatstva okusa djeluju i negativno na organizam.

Obično u sebi sadrže velik broj kalorija i masnoća, soli i aditiva. Konzumiranjem takve hrane nekoliko puta tjedno dovodimo naše tijelo u stanje pojačanog rizika od brojnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, pretilost i rak.

Iako ste mnogo puta čuli da mesne prerađevine kao što su hrenovke i kobasice nisu zdrave, možda ni sami ne znate koliko štetni mogu biti za vaše tijelo. To su namirnice koje su kemijski obrađene i zasoljene čime im se produžuje rok valjanosti.

Dakle, na što sve utječe konzumacija hrenovki i kobasica.

Bolesti srca i krvnih žila

Kada pojedete hrenovku ili kobasicu dovodite vaše tijelo i krvne žile u stanje šoka. One su tako dobile ogromne količine soli, a krvne žile slabe zbog konzumiranja namirnica koje sadrže puno soli. Sve će to dovesti i do brojnih bolesti srca i krvnih žila. Tijelo nije u mogućnosti preraditi velike količine soli pa se tako nakuplja voda i dovodi do povećanja volumena krvi. Srce mora pumpati više krvi arterijama što će ga opteretiti.

Karcinom

Znanstveno je otkriveno da oni koji konzumiraju više mesnih prerađevina imaju povećan rizik od pojave raka želuca i gušterače i to za čak 60 %.

Pretilost

Mesne prerađevine u sebi sadrže osim soli i velik broj masnoća te su izrazito visoko kalorične. višak soli u organizmu dovest će i do nadutosti. Izbjegavajte koristiti uz mesne prerađevine majonezu i sir jer ćete tada napraviti još više štete za tijelo. To je hrana koja je bogata solima. Sve ovo učinit će vas i sporima i neaktivnima što se u krajnjem slučaju rezultirati povišenim brojem kilograma.

Šećerna bolest

Za one koji boluju od dijabetesa jako je bitno da izbjegavaju mesne prerađevine zbog toga što se u njima nalazi velik broj nitrata i nitrita. Oni sprečavaju izlučivanje inzulina i tako dovode razinu šećera u krvi u neravnotežu.

Pripazite na količinu unesenih hrenovaka i kobasica. Stručnjaci preporučuju da ta brojka ne bude veća od jednom tjedno u jednom obroku. Iako su vam mesne prerađevine ukusne, posegnite radije za sendvičem od svježeg mesa puretine.

Autor: M.L., Foto: Olinchuk/Shutterstock