Hrana kod prehlade

jelo prehlada

Kada se osoba razboli, najčešće ju se puni sa svim mogućim informacijama što treba jesti kako bi što prije ozdravila, i kako bi svoje tijelo zaštitila od raznih ostalih bolesti, ali nitko ne kaže što ne treba jesti za vrijeme bolesti, kako bi se što prije ozdravilo.

Prženu hranu ne valja jesti kada ste zdravi, a kamoli kada ste bolesni, jer se pržena hrana sastoji od puno zasićenih masnoća, koje su teško probavljive, pa bi mogle poremetiti probavu. A za vrijeme bolesti, to je najmanje što vam je potrebno.

Kako vas ne bi napao još veći kašalj i kako vam se sluznica nosa ne bi još više oštetila, izbjegavajte jesti kisele namirnice. Pod kiselim namirnicama mislimo na citruse i kiselo povrće. No kod prehlada se preporuča konzumiranje citrusa, samo ih konzumirajte u obliku soka ili cijeđene u čajeve.

Isto tako kako ne bi potaknuli veći kašalj ili jače curenje iz nosa, izbjegavajte mliječne proizvode, jer potiču izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, zbog sastojaka poput proteina i vitamina D.

Za vrijeme bolesti izbjegavajte konzumiranje kave, i pokušajte što više piti vode. Kofein može izazvati dehidraciju organizma, koji je ionako dehidriran sam po sebi zbog bolesti.

Osim što uzrokuje dehidraciju, alkohol se nikako i nikada ne smije kombinirati sa lijekovima koje vam je prepisao liječnik, kako vam se ne bi javile nuspojave. Pa čak i čaša vina na dan koja je inače dobra za zdravlje, treba izbjegavati za vrijeme prehlada i bolesti.

Pokušajte što više piti prirodne sokove, najbolej one koje napravite sami kako bi bili sigurni da u njih nisu dodani dodatni šećeri, koji će samo umanjiti njihovu učinkovitost.

I poštujte standardno pravilo kod bolesti, koje glasi da ležite, odmarate i pijete što više tekućine, kako bi vas se organizam što prije oporavio. Pokušajte za vrijeme bolesti se opustiti što više možete, kako bi se u potpunosti odmorili i napunili baterije.

Autor: A.Z., Foto: ostill/Shutterstock