Hrana kao lijek

lijepo tijelo

Osim što hrana služi kao sredstvo za zadovoljavanje želuca, ona uvelike može pomoći organizmu i kao prirodni lijek za mnoge bolesti. Ako pripremate i kombinirate zdrave namirnice, one će direktno utjecati na vaše zdravlje.

U ayurvedi se hrana smatra lijekom, zbog čega se trebaju pažljivo birati namirnice za svaku osobu posebno jer se prema ovoj holističkoj znanosti svaka osoba dijeli na zasebni tip tijela i konstituciju.

Formula za zdravlje je za svaku osobu različita pa tako ne postoji jedinstvena formula koja će odgovarati jednako svakoj osobi. Svako tijelo se sastoji od 5 elemenata, a to su eter, zemlja, voda, vatra i zrak. Svi ti elementi se u tijelu manifestiraju u tri osnove po imenu kapha, vata i pita.

Tri doshe

U svakom tijelu postoje sve tri doshe, no u različitoj mjeri, a kada se uravnoteže osoba postaje zdrava jer sve tjelesne funkcije rade normalno. Ako dođe do poremećaja doshe dolazi do fizičkih, mentalnih i emocionalnih bolesti.

Smatra se da se za održavanje dobrog zdravlja treba pomoći organizmu kako bi se oslobodio od toksina i kako bi se uspostavila izvorna ravnoteža koja se postiže uz pomoć pravilne prehrane. Pravilna prehrana uključuje pravilan način pripreme, odabir namirnica i njihovu kombinaciju, a sami odabir ovisi o individualnim potrebama osobe.

Najboljom za zdravlje se smatra lokalno uzgojena hrana, koja je svježa i organski uzgojena, a začini i napitci se razvrstavaju na slane, gorke, trpke, slatke, ljute i kisele.

Tip tijela

Zbog svega toga je važno znati koji ste tip tijela i prema njemu birati hranu koja ima suprotna svojstva od onih koji dominiraju u organizmu.

Kapha tip

Ovaj tip tijela sklon je pretilosti i prekomjernom debljanju te ima problema s viškom sluzi u organizmu i usporenom probavom. Za takve osobe je najbolja lagana dijeta u kojoj se izbjegavaju slatkiši, mliječni proizvodi i hladna hrana te je potrebno smanjiti unos ugljikohidrata. Najbolji okusi za ovaj tip su gorko, trpko i ljuto.

Vata tip

Vata tip je vitak i suh, tjelesno slabije razvijen i pokretan. Probava mu je slabija zbog čega su česti problemi sa zatvorom i nadimanjem. Zbog toga se ovom tipu preporučuje kuhana, topla, masna i hranjiva hrana, a potrebno je izbjegavati smrznutu, suhu i hladnu hranu. Nikako ne smije konzumirati sirovu hranu i postiti, a treba izbjegavati i slanutak i grah koji uzrokuju stvaranje plinova i teško se probavljaju. Povoljno djeluju slani, slatki i kiseli okusi.

Pitta tip

Pitta tip ima odličnu probavu i dobar apetit, ali je sklon upalnim bolestima i povećanoj kiselosti želuca. Iz tog razloga treba izbjegavati ljutu, fermentiranu, masnu i previše začinjenu hranu te kiselo voće. Potrebno je jesti što više trpke, slatke i gorke hrane.

Autor: A.Z., Foto: ipag/Shutterstock