Hrana bogata E vitaminom

zeleno povrće

Nedostatak vitamina u organizmu može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, a kako bi se tijelo razvilo i raslo pravilno važno je da osoba konzumira hranu koja je bogata vitaminima. Slijedi hrana bogata E vitaminom.

Mnogo je vitamina, a neki od njih su vitamin C, vitamin E, vitamin D, vitamin B12, vitamin B11 i drugi, a svi oni imaju svoje zdravstvene prednosti. Vitamin E je vrlo važan za ljudsko tijelo jer je antioksidans te pomaže prevladati nedostatak vitamina u organizmu što uzrokuje mnoge zdravstvene poremećaje.

Vitamin E za zdravlje

Vitamin E je antioksidans koji ima brojne dobrobiti za zdravlje. Kao antioksidans sprječava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i reagira u kombinaciji sa slobodnim radikalima. Rijetko dolazi do nedostatka vitamina, a može se javiti kao posljedica loše prehrane te nakon iscrpljenosti.

Pokazalo se da vitamin ima važnu ulogu za zdravlje kože, budući da ju može zaštititi od štetnih UV zraka te negativnih utjecaja iz okoline. Omogućuje brže zacjeljivanje rana te sprječava starenje kože. Slijede prednosti koje vitamin ima za zdravlje:

  • Borba protiv ožiljaka – vitamin djeluje na nove i stare ožiljke omogućujući brže zarastanje te vraćajući sjaj koži. Kako bi iskoristili prednosti koje ima za vašu kožu najbolje je nakapati ulje vitamina na ožiljak te masirati jednu do dvije minute.
  • Hidratizacija kože – da bi koža bila mekša možete u omiljeni losion nakapati tekući vitamin te ga lagano umasirati u kožu.
  • Zdravlje noktiju – nokti mogu biti sjajni i čvrsti pomoću E vitamina, koji ne smanjuje samo zanoktice nego ujedno pomaže lomljivim i krhkim noktima. U posudu s vodom ulijte ulje vitamina te uronite prste i držite ih nekoliko minuta. Tretman možete ponoviti svaki drugi dan kako bi što prije imali lijepe nokte.
  • Proizvodnja kolagena – vitamin E će pomoći kod proizvodnje kolagena te spriječiti starenje kože. Dovoljno je umasirati ulje na kožu čime će se ukloniti bore.
  • Lijepe usne – ako imate problema sa suhim usnama rješenje je vitamin koji u direktnom kontaktu s kožom usne čini vlažnijima i mekšima.
  • Liječenje kožnih bolesti – vitamin je odličan i za prirodno liječenje psorijaze i ekcema. Utrljajte ulje na oštećenu kožu, a rezultati će uskoro biti vidljivi.
  • Liječenje opeklina – potrebno ga je dvaput koristiti za brže zacjeljivanje opeklina.
  • Borba protiv strija – strije je moguće izblijedjeti tako što ćete utrljati vitamin u tekućem obliku. Potrebno ga je umasirati na problematična mjesta, ostaviti da djeluje 30 minuta i nakon toga isprati. Kako bi što prije mogli ukloniti strije potrebno je terapiju koristiti narednih 30 dana.

Pokazalo se i da usporava širenje stanica raka te pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi. Utječe na regulaciju reproduktivnih hormona te ublažava simptome menopauze. Čuva zdravlje očiju te sprječava nastanak makularne degeneracije, katarakte i oštećenja vida. Ublažava bolove zbog artritisa te smanjuje upalne procese u tijelu.

Hrana bogata E vitaminom

Hrana bogata vitaminom E sadrži antioksidanse koji iz tijela uklanjaju slobodne radikale koji dovode do nekih bolesti i koji mogu oštetiti tijelo. Namirnice koje su bogate vitaminom E su jako dobre za kožu, a te su namirnice dobre i za zdravlje jer poboljšavaju rad imunološkog sustava, bore se protiv dijabetesa, raka, štite srce od kardiovaskularnih bolesti, itd.

Sušeno bilje poput origana je vrlo bogato vitaminom E zbog čega bi ovo bilje itekako trebalo dodati svim svojim jelima, koja će uz origano istovremeno biti i ukusna i zdrava.

Kikiriki je bogat tokoferolom koji je topivi i snažni antioksidans vitamina E, a regulira ćelije membrane žlijezde. Kikiriki štiti kožu od štetnih slobodnih radikala.

Brokula je hrana koja je bogata vitaminima poput A, C, E, D i K, a najbolje ju je konzumirati kuhanu na pari ili sirovu.

Crvena paprika je povrće koje ima visok sadržaj vitamina C i E, ali i druge snažne antioksidanse zbog čega ju se preporučuje konzumirati što više.

Crveni čili prah je odličan dodatak jelu koji se kupuje u obliku začina, a pun je vitamina E i drugih antioksidanasa koji su odlični za zdravlje.

Zeleno lisnato povrće špinat je bogat vitaminom E kao i drugim antioksidansima, zbog čega se savjetuje što veća konzumacija istog.

Pistacije su orašasti plodovi koje bi svakako trebalo uključiti u svakodnevnu prehranu, a najviše se preporučuju pistaciji koji nisu prženi.

Bademi su najbolja i najzdravija namirnica za grickanje i međuobrok jer su bogati vitaminom E kao i drugim antioksidansima koji su prijeko potrebni tijelu.

Sve navedene namirnice treba konzumirati što češće kako bi se u organizam unijele dovoljne količine vitamina E koji je prijeko potreban za zdravlje čovjeka.

Autor: A.Z., Foto: Alena Haurylik/Shutterstock