Homeopatija – lječenje prirodnim pripravcima

đumbir

Homeopatija je metoda alternativne medicine koja kod bolesnika nastoji stimulirati vlastiti prirodni kapacitet s ciljem samooizlječenja. Pomoću prirodnih pripravaka nastoji se uspostaviti narušena ravnoteža. Iza liječenja biljkama, homeopatija zauzima drugo mjesto u svijetu kao metoda liječenja.

O homeopatiji je još u 5. st. prije Krista pisao Hipokrat upozorivši da je bolest pojedinca posljedica prirodnih sila, a ne božanskog utjecaja, kako se smatralo.

Najčešći oblik uzimanja homeopatskih pripravaka su granule, iako postoje i lijekovi u obliku tableta, sirupa, kapi, masti i injekcija. Homeopatijom se mogu liječiti gotovo sve bolesti, ali ne se može izliječiti svakog bolesnika. Liječenje ovisi o više faktora, jačini i dužini trajanja bolesti, vitalnosti bolesnika, nasljednim faktorima, dugotrajnoj upotrebi klasičnih lijekova. Kod nekih se pacijenata može postići potpuno izlječenje, dok se kod drugih postiže samo poboljšanje.

Homeopatski liječnici bolesti ne imenuju točnom dijagnozom, već pronalaze lijek koji uzrokuje slične simptome kod zdrave osobe, a liječi takve simptome kod bolesne osobe. Ne uzimaju u obzir samo povijest bolesti i lokalne simptome, već i reakcije pacijenta na boju ili vrućinu, vremenske uvjete, držanja tijela itd. Također je važno i psiho-intelektualno stanje pacijenta.

U homeopatiji se danas koristi više od 5.000 ljekovitih preparata u raznim oblicima. Prednost homeopatskih lijekova je ta da su oni u potpunosti sigurni i ne mogu izazvati nikakve štetne pojave, to znači da ako zabunom uzmete krivi lijek, on jednostavno neće djelovati. Homeopatijom možete liječiti najčešće tegobe poput gripe, astme, prehlade, upale sinusa, artritisa, alergije, tjeskobe, stresa, migrene.

Tri su važna načela homeopatije:

  • zakon sličnosti, koji tvrdi da se isto istim liječi jer postoji povezanost između bolesti i lijeka
  • infinitezimalnost, što znači da ova vrsta medicine koristi neprerađene biljne, mineralne i kemijske lijekove koji se razrjeđuju i tako se postižu gotovo neznatne doze originalne supstance
  • cjelovitost podrazumijeva da je svaka bolest zapravo manifestacija ukorijenjenog poremećaja

Homeopatija je u mnogim zapadnim zemljama zakonski priznata i prihvaćena kao sigurna alternativa konvencionalnog liječenja, a homeopatski lijekovi se mogu dobiti u okviru zdravstvenog osiguranja. U Hrvatskoj pak, Zakon o lijekovima svrstao homeopatske lijekove u posebnu grupu, te određuje uvjete za njihovu registraciju i promet. Lijekovi također moraju imati istaknutu obavijest “bez dokazanih terapijskih indikacija”.

Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock