Hladno meso sa drhtalicom/aspikom i umacima

» Kolač« od guščje jetre izrezan na komade debljine prsta vadimo okruglim kalupom, a režnjeve jelen-gljiva ili jezika manjim kalupom drugog oblika, pa hladnom gustom drhtalicom svaki ovakav komad zalijepimo na komad kolača. Kad se stvrdne i ohladi, poslažemo ih sa ukrašenom stranom na ohlađenu svijetlu drhtalicu i preko toga je opet prelijemo. Zatim kolače vadimo nešto većim zagrijanim kalupom, sve istresemo na papir na daščici, a posudu zagrijemo ubrusom umočenim u vruću vodu. Ove režnjeve stavljamo na pladnju preko drhtalice, ukrasimo ih jajima, poljskom salatom i sl. a u sredinu stavimo majonezu od tvrdo kuhanih žumanjaka.

» Kolačići« od mesnog pirea istresu se kad su mlaki, ostave na hladnom mjestu i kao veliki sirevi opet stavljaju u kalup oblika vrčića, preko drhtalice koja se stvrdnula na dnu kalupa. Rub kalupa ispunimo drhtalicom. Kad kolačiće istresemo, stavimo ih na stvrdnutu drhtalicu kojom smo napunili dno posudica i također je njome ukrasimo.

Hladni salmi od zečetine. Pirjamo butine i pleća zeca sa 1/2 kg svinjetine , 15 dkg slanine , dosta narezanog luka, 2 del vrlo kvalitetnog vina (2 jelen-gljive), paprom, novim začinom, majčinom dušicom, bertramom, jednim listom lovora i soli. Dok režemo meso, u toj masti pirjamo guščju jetru, zatim je pomiješamo sa ostalim sastojcima i propasiramo. Slažemo najprije sloj mesa od hrpta izrezanog na režnjeve, zatim propasiranu smjesu i tako redom (u kalup namazan maslacem), stavimon 1/4 sata u kipuću vodu, pa zatim na hladno, ponovno zagrijemo kalup, istresemo jelo i ukrasimo ga drhtalicom.

Mali oblici od ohlađenog nadjeva/namaza. Od umaka s jetrom ili divljači pripremimo kocke ili ohlađene komade (komade drhtalice) kao za ukrašavanje, stavimo ih na stvrdnutu drhtalicu u zdjeli i ukrasimo iskosanom drhtalicom. Mesni pire od divlje peradi sa pirjanim kockicama slanine i jezika, pomiješanim sa hladnom drhtalicom stavimo u male kalupe da se ohlade i stvrdnu, a kad ih istresemo, ukrasimo drhtalicom.