HDL u krvi

hdl u krvi

Što znači HDL u krvi? Nije svaki kolesterol loš, a tijelo zahtijeva oba tipa kolesterola. LDL i HDL su dvije vrste kolesterola koje su jednako potrebe organizmu. U trenutku kada je HDL kolesterol prenizak, a LDL kolesterol previsok, raste rizik od bolesti srca.

Najbolja zaštita srca

HDL kolesterol ili dobar kolesterol čiste stijenke krvnih žila od viška kolesterola. Tada višak kolesterola odlazi u jetru na obradu. Za vrijeme mjerenja razine HDL u krvi, pokazuje se koliko su dobro pročišćene krvne žile od kolesterola.

Kako ne bi utjecali na zdravlje srca koje može povećati LDL kolesterol, trebali bi konzumirati što manje zasićenih masti.

Zasićene masti povećavaju HDL, ali nažalost ne dovoljno. Transmasne kiseline smanjuju HDL, ali i povećavaju LDL kolesterol. Zbog toga treba izabrati hranu koja sadrži nezasićene masne kiseline jer takva hrana smanjuje razinu LDL kolesterola i istovremeno smanjuje razinu HDL kolesterola.

Važan je i ukupan iznos masti u prehrani, a treba iznositi manje od 35% ukupnih kalorija. Namirnice koje su odličan izvor polinezasićenih i mononezasićenih masti su određena biljna ulja, riba i orašasti plodovi.

Ako vam smeta višak kilograma i pritom želite zaštititi kardiovaskularni sustav kao i ojačati mišiće i kosti, bilo bi najbolje da vježbate i da se pritom odlučite za aerobne vježbe. Možete ih odraditi na grupnom treningu ili kod kuće.

Vrijeme je da se zaborave loše životne navike. Ako osoba puši svakako treba prestati jer se pušenjem smanjuje razina HDL kolesterola, a povećava mogućnost formiranja krvnih ugrušaka.

Kako bi povećali razinu HDL kolesterola konzumirajte magnezij, koji će omogućiti krvi da teče glatko, spriječiti grčenje srčanog mišića i održati normalan rad srca i krvni tlak. 400-800 mg magnezija na dan je potpuno dovoljna doza za svačiji organizam.

Potrebno je održavati zdravu tjelesnu težinu jer pretilost negativno utječe na razinu HDL-a, a gubitak od samo nekoliko kilograma može pomoći kod povećanja razine HDL kolesterola.

To će se najbolje primijetiti ako osoba izgubi višak kilograma oko trbuha. Važno je svakodnevno i konzumirati omega 3 masne kiseline jer podižu HDL i istovremeno smanjuju LDL kolesterol.

Svakako se moraju i izbjegavati namirnice koje podižu šećer u krvi jer takve namirnice povećavaju razinu HDL-a u krvi.

Autor: A.Z., Foto: SuriyaPhoton/Shutterstock