Hajdučki kukovi dio Velebita

Surove stijene Velebita
Surove stijene Velebita, Foto: Rootmaker/Wikimedia

Na jednoj od naših najimpresivnijih planina nalazi se jedinstvena prirodna pojava poznatija kao Hajdučki i Rožanski kukovi, koji se prije svega smatraju područjem u kojem je priroda neizmjenjena ili neznatno izmjenjena ljudskom djelatnošću. Na takvom je području zabranjena svaka djelatnost i obavljanje bilo kakvih radova koji bi mogli narušiti slobodnu evoluciju prirode.

Hajdučki kukovi poznati su kao jedinstven dio sjevernog Velebita između prijevoja Vratnik na sjeveru i Alana na jugu, a koje sadrži veliko bogatstvo morfoloških oblika i prije svega jedinstvenu floru. Možemo reći kako se radi o nevjerojatnom području jedinstvene prirode.

Na tom području postoje mnoge specifičnosti koje se smatraju pravim bogatstvima, a pritom mislimo na Lukinu jamu, otkrivenu 1992. godine, u kojoj je 1994. pronađena tada nepoznata životinja iz reda pijavica. Također treba spomenuti i nevjerojatne Cerovačke pećine, proglašene geomorfološkim spomenikom prirode, a ne smijemo zanemariti vrh Veliki Kozjak koji pruža prekrasan pogled.

Također treba izdvojiti i vrh Golubić, poznat kao stjenovit vrh sjeverno od visokog Kuka. Naime za razliku od Kuka, njegove su strane sa svih strana strmije, a vidik puno opsežniji. Leđa Hajdučkih kukova koji spaja ova dva vrha pruža se smjerom sjeverozapad-jugoistok i dobro se vidi sa samog vrha. Golubić se nalazi unutar granica strogog prirodnog rezervata stoga je pristup ovom mjestu itekako ograničen.

Hajdučki i Rožanski kukovi proglašeni su rezervatom 1969., a površina iznosi preko 1.000 ha, a nalaze se na sjevernom dijelu Parka prirode Velebit te obuhvaćaju izdvojene skupine kukova i razdrtih, stjenovitih vrhova, međusobno odvojenih dubokim ponikvama i provalijama.

Među poznatijim Hajdučkim kukovima možemo ubrojiti Golubić, Begovački kuk, Jarekovački kuk, Pavića kuk i Duića kuk. Hajdučki i Rožanski kukovi međusobno su odvojeni Lubenovačkim vratima.

Ako se odlučite na dolazak, moramo vam napomenuti da se oboružate kondicijom i voljom, jer ipak se radi o prije svega surovoj prirodi i njezinim bogatstvima koji će vas zaista oduševiti. Radi se o zaista neprocjenjivom iskustvu koje ćemo zauvijek pamtiti, i ako još niste zaljubljenik u prirodu, posjetom ovom kraju ćete to zasigurno postatii.

Autor: S.Š.  Foto: Rootmaker/Wikimedia