Grožđice za zdravlje

grožđice za zdravlje

Grožđice su suho voće, koje se koristi u 99% kuhinja, a imaju brojne zdravstvene i prehrambene vrijednosti. Grožđice su odlične za smanjene krvnog tlaka, pomažu kod loše probave, poboljšavaju zdravlje očiju, pomažu zdravlju kosti, štite od raka dojke, pomažu kod dijabetesa, anemije i seksualne disfunkcije.

Mnoge su hranjive tvari koje grožđice sadrže korisne, a visoka razina kalija u njima je i najzaslužnija kod smanjenja krvnog tlaka. Kalij savršeno pomaže kod smanjenja napetosti krvnih žila, a s obzirom da se smatra kako kalij smanjuje ukočenost krvnih žila, te na njihovu biokemiju, smanjuje se hipertenzija.

Ukoliko je osobi u cilju dobiti na težini, grožđice su najbolji izbor hrane, jer sadrže dosta glukoze i fruktoze, ali su pune i potencijalne energije. Grožđice su idealan dio prehrane upravo za sportaše, jer snažno pojačavaju energiju, a odlične su i za one koji se žele udebljati na zdrav način.

Grožđice su dobre i za zdravlje očiju, jer sadrže fitonutrijente, a koji oči štite od oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, u obliku katarakte, makularne degeneracije i slabljenja vida. Za zdravlje oka su neophodni A karotenoid, vitamin A i beta karoten, a upravo njih ima puno u grožđicama.

Glavni element kosti je kalcij, a i on se nalazi u grožđicama. U grožđicama se nalazi i bor, koji je važan za učinkovitu apsorpciju kalcija i pravilno formiranje kostiju. Osim kostiju, grožđice su odlične u čuvanju zdravlja zubi i sprječavanju osteoporoze.

Za smanjenje karcinogena je zaslužan katahin, koji se u visokim razinama nalazi u grožđicama. Jedan od primarnih čimbenika koji dovode do rasta stanica raka su slobodni radikali, ali i tvari koje potiču na metastaze. Zbog čega je konzumacija grožđica odlična u sprječavanju njegovog napretka, te u njegovom formiranju jer obiluju antioksidansima.

Zbog čega je konzumacija grožđica odlična u sprječavanju njegovog napretka, te u njegovom formiranju jer obiluju antioksidansima.

Zato što su pune vlakana, grožđice pomažu u regulaciji i čišćenju probavnog trakta. Imaju laksativni učinak i upijaju vodu, zbog čega će ublažiti zatvor kod osobe. Grožđice su lako dostupna namirnica i ako poželite uživati u finom i posebnom okusu ove zdrave namirnice dobro je što ju neće biti problem pronaći.

Kada vam se probudi želja za slatkim umjesto da pojedete čokoladu posegnite radije za sočnim grožđicama.

Autor: A.Z., Foto:Gokhan Okur/free images