Grižane, mjesto tajnovitosti

malo mjesto grižane
Malo mjesto Grižane, Foto: Croq/Wikimedia

U prebogatoj ponudi sjevernog dijela Jadrana, Kvarnerskog zaljeva, nalazi se još jedno mjesto za koje možemo reći da odiše prošlošću. Grižane se nalaze podno ruševina frankopanskog grada i krševitih litica “Griža”. Stari grad bio je oštećen 1323. godine kad je Vinodol pogodio jak potres, a već u 15. stoljeću dograđene su okrugle kule, dok su danas vidljivi samo ostaci nekadašnjeg grada.

Smatra se da je tadašnji grad imao nepravilan oblik četverokuta, s okruglim kulama, a sam je oblik proizašao iz specifičnog terena. Na tom je mjestu stolovao knez Martin koji je utemeljio primorsku luku danas poznatu kao Crikvenica.

Danas smještaj možete naći u kamenim kućama, što je pravi doživljaj za sve one koji žele doživjeti autentičnost tadašnjih vremena. Odlučite li se na dolazak preporučuje se obilazak crkve Majke Božje Snježne, koja se nalazi u Belgradu, a radi se o srednjovjekovnoj crkvi iz 16. stoljeća podignutoj na temeljima starije crkve.

Sama crkva dorađena je u 17. stoljeću, a sačuvala je velik broj glagoljskih natpisa u kamenu. U crkvi se može vidjeti vrijedan oltar, nadgrobna ploča sa ugraviranom kraljicom smrti te jedne od najstarijih orgulja u Hrvatskoj iz 17. stoljeća.

Pored crkve Majke Božje, preporuča se crkva sv. Martina, poznata kao crkva koja datira iz srednjeg vijeka. Sama crkva je iz temelja pregrađena i proširena 1906. godine kada je dobila dva bočna broda i oznake historicizma odnosno neorenesanse. U crkvenoj riznici čuvaju se vrijedni primjerci gotičke i barokne opreme oltara.

Samo mjestašce odiše određenom dozom mističnosti i tajnovitosti te prošlosti o nekim prošlim vremenima koja su nekad vladala. Grižane su idealno mjesto za sve one koji žele malo pobjeći od svega i prepustiti se nečem tajnovitom i relativno nepoznatom.

Kao što vidite, pored prekrasnog mora i silnih plaža naša obala ima i drugačiji tip turističke ponude, koji će oduševiti i one najveće skeptike, one kojima čisto more i lijepe plaže nisu dovoljne za potpun i opušten odmor. Ponuda na ovom mjestu ne nedostaje, barem što se tiče povijesnog aspekta cjelokupne priče.

Autor: S.Š.  Foto: Croq/Wikimedia