Grga Čvarak, Ratko Zvrko

Pjesmom autor opisuje dječaka, Grgu Čvarka, koji živi u Zelengaju. Osim što je veoma mršav i visok, Grga je specifičan i po svom ponašanju.

Grga je nekad dobar a nekad zločest. Njegove dobre osobine su da pomaže bolesnoj majci i da sažaljeva malenu Milu koja je pala u jarak. S druge strane iz pračke gađa mačke, skida lastina gnjezda, vuče kokoši za rep i uvijek je spreman za svađu i tuču.

Pjesnik je htio istaknuti kako u svakoj osobi postoje i dobre i loše navike i osobine, no nikada se ne smije uništavati priroda i stvari oko nas.

Vrsta djela: pjesma

Vrijeme radnje: neodređeno

Mjesto radnje: Zelengaj

Bilješka o piscuRatko Zvrko je rođen 1920. godine u Dubrovniku. Već se kao srednjoškolac pokazao veoma kreativnim, za tadašnju tvornicu Union (danas Kraš) smislio je sligan Bilo kuda Kiki svuda. Bavi se boksom, 1945. godine bio je prvak Hrvatske.

Sport ga je uveo i u novinarstvo, počeo je pisati sportske izvještaje za Vjesnik, a kasnije i za Vjesnik u srijedu, Večernji list, Modru lastu… Zbirka pjesama Grga Čvarak prvi je outa objavljena 1967. godine, a od tada je postala jedna od najnakladnijih knjiga naše književnosti. Bio je prijatelj sa Dobrišom Cesarićem s kojim se dopisivao u stihovima.