Grčevi u nogama u trudnoći

trudnica u prirodi

Tijekom trudnoće su česti grčevi u nogama pa trudnice nerijetko s njima muku muče. Kako bi si što brže mogle pomoći u toj situaciji, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako ih ublažiti i izbjeći u potpunosti.

Osobe koje imaju problema s grčevima u nogama, trebale bi izbjegavati duga stajanja, kao i duga sjedenja te prilikom sjedenja niti slučajno ne bi smjeli sjediti prekriženih nogu. Izbjegavajte stres i naprezanje, a kada legnete u krevet, lezite na lijevi bok.

Nedostatak kalcija je često povezan s grčevima u nogama pa bi ga bilo dobro konzumirati, a osim kalcija bi trebali konzumirati i magnezij. Magnezij možete pronaći u špinatu, jabukama, zelenoj salati, blitvi i suhim smokvama.

U svakom slobodnom trenutku istežite mišiće u listovima, a obavezno to radite i prije spavanja. Bilo bi dobro kada bi svaki dan vježbali barem 15 minuta lagane vježbice koje će vam pomoći. Vježbajte tako da sjednete na pod ili  na krevet i da ispružite noge. Sada okrečite zglobove i pomičite prste na stopalima. Isto tako ne zaboravite na svakodnevne šetnje od barem 15 minuta.

Prehrana je isto tako vrlo važna, pa bi bilo dobro da konzumirate mliječne proizvode i sjemenke suncokreta. Jedite što više rajčice, lososa i krumpira, a užinajte nasjeckano povrće sa sirom i maslinovim uljem ili voćnu salatu. Umanjite unos soli u organizam, ne konzumirajte gazirana pića i izbjegavajte crveno meso.

Ako imate problema s čestim i jakim grčevima koji ne prestaju niti nakon svih isprobanih alternativnih metoda, obavezno se javite svom liječniku. U slučaju da vam se javljaju simptomi poput otečenih nogu, topline na mjestima gdje se javljaju grčevi, crvenilo i meke noge, obavezno se što prije javite svog ginekologu. U takvim slučajevima grčeve u nogama mogu uzrokovati ugrušci krvi koji se znaju javljati u trudnoći.

Kada vam se javi grč u nozi, istegnite mišić koliko god vas boljelo, jer samo na taj način bol će prestati. Prilikom istezanja prvo istežite petu, pa nakon toga prste stopala usmjerite prema licu. Ovaj postupak može jako boljeti, ali kada to napravite bol će prestati.

Autor: A.Z., Foto: S.Borisov/Shutterstock