Gradina, utvrda Rijeke

šetalište na trsatu
Šetalište na Trsatu, Foto: László Szalai/Wikimedia

Da Rijeka nije samo lučki grad i usputna postaja brojnim turistima koji dolaze na ljetovanje u ovaj dio Hrvatske, svjedoče i brojne manifestacije koje se održavaju na ovom području i koje su sve samo ne dosadne. Dapače radi se o pravom umjetničkom programu prepunom sadržaja koji se naravno odnosi na predstave i koncerte. Jedna od takvih manifestacija odvija se naravno ljeti, od lipnja do rujna, znači sve do kraja sezone, a radi se o jedinstvenom događaju koji se događa na poznatoj Gradini u Rijeci, što privlači već samom lokacijom, s tim da je tu naravno i bogati program.

U tri mjeseca koliko manifestacija traje građani Rijeke i gosti mogu uživati u bogatom kulturnom i zabavnom programu uz ugodne ljetne večeri u izvedbi poznatih izvođača iz Hrvatske, ali i svijeta.

Rekli smo da se poznata manifestacija održava na Gradini koja ima veliko povijesno značenje, a radi se naravno o utvrdi gdje se nekada nalazila vojna utvrda koja je branila obližnje naselje.

Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva 799. godine, spominje se Trsat kada je na ovom mjestu poginuo furlanski markgrof Erik. Nakon toga se spominje u Vinodolskom zakonu kao posjed krčkih knezova Frankopana. U njihovom se posjedu nalazio do 1529. godine.

Danas se Trsat smatra najstarijim marijanskim svetištem u Hrvatskoj. Možemo reći kako se radi o prije svega idealnoj i naravno zanimljivoj lokaciji za održavanje ovakve manifestacije, prije svega zbog bogate i duge povijesti na kojoj leži ova utvrda.

U posljednje vrijeme manifestacija se održava skoro cijelo ljeto kada traju nevjerojatna tri mjeseca zabave, gdje se izmjenjuju nastupi poznatih umjetnika. Koliko je poznata ova manifestacija svjedoči i činjenica kako su nemali broj puta ovdje gostavala najjača imena naše estrade.

Autor: S.Š.  Foto: László Szalai/Wikimedia