Gradac, posljednje mjesto Makarske rivijere

stjenovita uvala
Stjenovita uvala, Foto: Anosmia/Flickr

Na krajnjem jugu Makarske rivijere nalazi se Gradac, još jedan biser poput Tučepa, Brela, Baške Vode i ostalih mjesta koje već duže vrijeme privlače svojim prekrasnim šljunčanim plažama i bogatim paketom sadržaja. Teško je na cijeloj rivijeri izdvojiti ljepše mjesto jer su sva tako posebna, a razlikuju ih male nijanse. Gradac je posljednji grad rivijere i pravo turističko središte.

Turistička općina Gradac obuhvaća pet slikovitih malih mjesta: Podaca, Zaostrog, Drvenik, Brist i Gradac. Cijelo područje odiše nevjerojatnom kombinacijom planina i rajskog tirkiznog plavetnila kojeg okružuje bogati pojas zimzelene vegetacije.

Pored prekrasne obale koja privlači velik broj turista, Gradac se može pohvaliti i bogatim povijesnim naslijeđem. Tako se turisti mogu odlučiti za šetnje po uređenim stazama i upoznati malo bolje nekadašnji način života i običaje ljudi koji tamo žive.

Iako nekima djeluje pitomo dobro je znati kako se penjanje na Biokovo preporučuje samo u sklopu organizirane ture sa iskusnim vodičem koji dobro poznaje staze i koji zna gdje se smije, a gdje ne smije kretati.

Prema nalazima iz prapovijesti stoji kako je Gradac bio naseljen u to vrijeme. Prvo spominjanje veže se uz 1649. godinu. Kasno barokna crkva sv. Mihovila i kamena kula iz 17. stoljeća dio su te bogate povijesti koja i danas stoji kao podsjetnik.

Posebno popularna atrakcija je stari Franjevački samostan sv. Marije u Zaostrogu. U njemu se nalaze vrijedne zbirke s nizom povijesnih artefakata.

Samostan je prava kombinacija klasične turističke ponude i spokoja kakvog može pružiti samo takvo mjesto. Mirni samostanski vrtovi pružaju pravo zadovoljstvo svakome tko se odluči na dolazak.

Smještaj možete potražiti u kampovima, hotelima i apartmanima. Najbolje je što se broj sunčanih dana mjeri kao i na Hvaru, pa ispada kako je more pogodno za kupanje skoro 6 mjeseci u godini.

Za koju se god plažu odlučili zabava je zagarantirana. Šljunak vani i u plićaku osigurava zabavu kako za mlađe tako i za starije. Večeri rezervirajte za šetnicu ispunjenu štandovima i ugostiteljskim objektima.

Autor: S.Š. Foto: Anosmia/Flickr