Grad Krk, jedna velika znamenitost

pogled na stari dio grada
Pogled na stari dio grada, Foto: Journey234/Wikimedia

Na jednom od naših najpopularnijih mjesta na Jadranu, točnije na otoku Krku, nalazi se grad prema kojem gravitiraju sva ostala mjesta, a radi se naravno o Krku istog naziva kao i otok. Ako pogledamo povijest možemo saznati kako su prvi stanovnici ovog prekrasnog otoka bili Japodi, poznato ilirsko pleme koje su nasljedili Liburni. U njihovo su vrijeme sve kvarnerske otoke Grci zvali Apsyrtides i Elektrides jer se preko tih otoka odvijala trgovina jantarom sa Baltika za cijelo Sredozemlje.

Osnivači grada bili su Iliri iz Liburnskog plemena Curicta, a samo ime je označavalo one koje nastanjuju kameni otok po kojima je grad dobio rimsko ime Curicum čijim se skraćivanjem polako došlo i do hrvatskog imena otoka i grada Kark, Kerk a zatim Krk. Tada je grad bio utvrđen zidinama koje danas možete vidjeti.

Danas gradom dominira veličanstveni kompleks katedrale koja je uz Frankopanski kaštel najpoznatiji gradski motiv. Tu je još i ranokršćanska bazilika izgrađena u 5. stoljeću na mjestu rimskih termi.

A tijekom mogih godina na katedrali su se ocrtavali razni stilovi kao što je romanika, gotika, renesansa i barok. Prvi se put spominje u pisanim dokumentima 1186. godine, a posvećena je Uznesenju Marijinome.

Što se tiče kaštela treba reći kako je nastajao postupno od više elemenata. Danas se radi o četverokutnoj građevini dugačkoj 27 metara, a širokoj 17 metara. Prema sjeveru ima okruglu kulu dok se na zapadnom kutu nalazi četverokutna frankopanska sudnica.

Danas se u stari grad ulazi kroz četvora vrata, a gradske zidine koje su i danas vidljive određivale su unutarnji raspored grada. Možemo slobodno reći kako je cijeli grad jedna velika znamenitost koju valja vidjeti.

Pored kulturno-povijesne značajnosti grad Krk ima puno toga za ponuditi, što je vjerojatno jedan od razloga što svake godine privlači sve više turista.

Prednost Krka je što zaista ima sve, a svi znamo da se radi o središnjem mjestu cijelog otoka prema kojem gravitira apsolutno sve, a sve najvažnije stvari nalaze se baš u Krku. Grad Krk savršeni je izbor za lokaciju gdje ćete provesti svoj godišnji odmor iz snova.

Autor: S.Š. Foto: Journey234/Wikimedia