Gorski kotar, predio bogat prirodnim ljepotama

jama kod sela lić
Jama kod sela Lić, Foto: Croq/Wikimedia

Ako ste zamišljali mjesto na koje možete pobjeći i pritom se osjećati kao da ste ušli u neki drugi čarobni svijet, odnosno kao da ste ušli u svijet likova iz poznatih knjiga kao što je Heidi i ostali, tada je to zasigurno Gorski kotar. Gorski kotar je zapravo sastavni dio Primorsko-goranske županije, šumsko-brdsko područje, čiji središnji dio čini grad Delnice.

Od ostalih mjesta treba spomenuti Mrkopalj, Čabar, Fužine, Lič, Ravnu Goru, Skrad, Vrbovsko i Brod Moravice. Ne treba zaboraviti spomenut i Nacionalni park Risnjak.

Gorski kotar bogat je prirodnim ljepotama i brojnim zanimljivostima, a depopulacija koja je uslijedila nakon Drugog svjetskog rata, ostavila je mnoga mjesta nenaseljenima, prepuštenima prirodi koja ih okružuje.

Može se reći da baš to dodatno pojačava tu čarobnost ovog dijela Hrvatske, gdje stvarno imate dojam kao da ste zalutali u neki od poznatih filmova, snimanih negdje u Švicarskoj ili Austriji. Stvarno prekrasno!

Gorski kotar nalazi se između tri etnografske sfere poznate kao dinarske, jadranske i alpske, a pomalo je udaljeniji od panonske. Kao geografska cjelina pripada dinarskom sustavu, pa i povijesnim okolnostima i pravilima ponašanja tog sustava.

Naime kao primjer etnografskih značajki alpske sfere, bilježi se pojava kozolca, drvene naprave za sušenje usjeva te kućica male tlocrtne površine, namjenjene sušenju voća te lana i konoplja, a nalaze se podalje od kuća.

Što se tiče prirode, u gorskom kotaru nalazi se nekoliko planina geomorfoloških svojstava, s tim da treba spomenuti kako sjeverozapadnim dijelom dominira Risnjak koji je još od 1953. proglašen Nacionalnim parkom.

Planinski masiv Snježnika nalazi se sjeverozapadno od malo višeg vrha Risnjaka, a kojeg odlikuje bogatstvo vegetacijskog pokrova. Vrh Snježnika je kamenit i okružen cvjetnim planinskim livadama sa kojeg se otvara nevjerojatan pogled na sve četiri strane svijeta.

Upravo ovaj dio Hrvatske u zadnje vrijeme bilježi sve više radova koji su usmjereni prije svega na razvoj ovog itekako turističkog mjesta koje ima sve potrebno da bi se razvilo u jedno od najposjećenijih mjesta u Hrvatskoj. Bitno je napomenuti kako ne mora biti zima, Gorski kotar je isto tako čaroban i ljeti.

Gorski kotar kao da je stvoren za sve zaljubljenike u prirodu gdje se može uživati u razgledavanju čuvene Bjelolasice smještene na 620 m unutar kotline gdje se na poseban način spajaju planinska i mediteranska klima.

Autor:S.Š. Foto: Croq/Wikimedia