Gojaznost, bolest današnjice

Gojaznost, Foto: Luis Louro/Shutterstock

Gojaznost je bolest koja je u današnjim vremenima uzela maha i veliki broj svjetskog stanovništva boluje od ove bolesti. Skoro dvije trećine ženske populacije svijeta ima problema sa viškom kilograma, dok je ovaj problem malo rijeđi u muškaraca.

Osobe koje pate od viška kilograma ovaj problem mogu riješiti raznim dijetama, no ukoliko nastave sa načinom života kojim su živjeli prije, višak kilograma će najvjerojatnije uzrokovati zdravstvene probleme krvožilnog sustava, mogu se pojaviti probavne smetnje, ali i neki oblici raka.

Gojaznost možete i sami otkriti pomoću tjeleskog indeksa težine. ITM se računa tako da izmjerite težinu kilograma i visinu u metrima. Visinu izračunajte na kvadrat te s tim brojem podijelite iznos težine. Ukoliko vam indeks ispada u relaciji između 20-24 vaša je tjelasna težina zdrava. Od 25- 30 imate prekomjernu težinu koja nije opasna za zdravlje, dok sve vrijednosti iznad 30 određuju gojazno stanje koje može uzrokovati teže zdravstvene probleme.

Postoje mnogi čimbenici koji uzrokuju stanje velike tjelesne težine. Svakim se danom znanstvenim istraživanjima otkrivaju novi uzroci, a među njima se nalaze slijedeći: doba dana u kojem se jede, načini na koji se jede, namirnice koje čovjek konzumira i količina tjelesne aktivnosti. Prilikom dnevne prehrane pokušajte se držati pravila da ujutro jedete obilno, posebno hranjive namirnice koje će vas razbuditi i dati vam mnogo energije za dan. Za ručak konzumirajte zdrave namirnice, a večeru ukoliko je moguće izbjegavajte ili jedite onu hranu koja nije teško probavljiva.

Liječenje gojaznosti je dugotrajan proces u kojem je najbitnije držati se određenih pravila i ne raditi iznimke. Svaka osoba može skinuti višak kilograma dijetom koja joj najviše odgovara. Nemojte odlaziti na intenzivne dijete jer će vam se sigurno nakon prestanka vratiti izgubljeni kilogrami, ako ne i višak njih. Zanimljivo je kako više od 95% odsoba koje odlaze na instant dijete svoje kilograme vrate.

Kako biste održali što bolju dijetu potrebno je promijeniti cijelokupni način prehrane. Hranite se ravnomjerno i pravilno, nemojte preskakati obroke jer time nećete ništa dobiti. Između velikih obroka konzumirajte neko voće koje će vam pomoći u održavanju osjećaja sitosti. Izbjegavajte masnu hranu, pogotovo onu bogatu štetnim masnim kiselinama. U prehranu ponekad ubacite i neku ljutu namirnicu poput čilija jer će vam se na taj način potaknuti probava.

Autor: M.T., Foto: Luis Louro/Shutterstock