Glavobolja – smanjenje boli aromaterapijom

Glavobolja, Foto: S_L/Shutterstock

Glavobolja se može pojaviti kao posljedica različitih uzroka. Obično je povezana s nekim jasnim uzrokom kao što su sinusitis, nazalna kongestija, problemi vratne kralježnice, umor, napetost ili zamor očiju.

Većina glavobolja nastaje kao posljedica stresa, brige ili napetosti, koja je popraćena spazmom mišića vrata. Može je pogoršati loše držanje ili neke profesionalne bolesti.

Bol ima karakterisitku stezanja ili probadanja. Ukoliko se javljaju često i ako su intenzivne, svakako se preporuča obratiti liječniku kako bi se učinile odgovarajuće pretrage.

Aromaterapijom ćemo djelovati na smanjenje boli, poboljšanje cirkulacije i otklanjanje stresa i napetosti.

Iza ove tegobe najčešće se kriju emocije kritiziranja sebe samoga, osoba nije zadovoljna sama sa sobom,  smatra da nešto ne radi kako treba i zbog toga si predbacuje. Često su prisutne  emocije neprihvaćanja i odbijanja promjena. Osobi treba pomoći da prihvati sebe i da si oprosti sve ono za što misli da je krivo učinila.

Ulja koja se koriste su sljedeća: ružmarin, eukaliptus, lavanda, menta, limun. Metode upotrebe su  masaža, inhalacije, kupke i komprese.

Masaža cijelog tijela preporuča se kod stresa i napetosti, ali može biti i parcijalna (ramena, vrat, glava).

U hitnim slučajevima (kada vas zaboli a ne možete se masirati ili pomoći na neki drugi način) možete nekoliko kapi ulja utrljati u  područje sljepooočnica ili vrata. Ovdje bih svakako naglasila izvanredno analgetičko djelovanje eteričnog ulja metvice.

Bazno/nosivo ulje odaberite prema tipu kože. U 50 ml

Metvica           8 kapi                                 Ružmarin        5 kapi

Lavanda          4 kapi              ili               Eukaliptus       5 kapi

Limun             4 kapi                                  Lavanda          5 kapi

Inhalacije su dobre za sprečavanje glavobolje (obično se može predosjetiti da će doći do glavobolje) ili kada suna početku. Možete iskoristiti navedene kombinacije pazeći da ne koristite više od 8 kapi ukupno.

Kupke su izvanredne za opuštanje i poticanje cirkulacije. Ukoliko ste u mogućnosti, što češće koristite ulja pomoću kupke. Možete koristiti sljedeće kombinacije:

Otklanjanje glavobolje i lagano utonuće u san,

  • Lavanda, 10 kapi
  • Ylang-Ylang, 8 kapi
  • Metvica, 5 kapi

Otklanjanje glavobolje i podizanje koncentracije:

  • Ružmarin, 8 kapi
  • Eukaliptus, 8 kapi
  • Limun, 8 kapi

Autor: Zrinka Jezdić, dipl. aromaterapeut, Aromavita Učilište za aromaterapiju
Foto: S_L/Shutterstock