Glavna jela

rucak

Glavno jelo bitan je obrok u danu koji nam daje energiju i zdravlje. Osim što ga je važno redovito jesti, glavnim jelom ćemo u tijelo unijeti i sve hranjive vrijednosti. Uz sve navedeno, steći ćemo i pravilne prehrambene navike.

Ne preskačući glavne obroke nećemo imati iznenadne napadaje gladi, tijelo nas neće tražiti nezdrave i kalorične namirnice te ćemo tako poraditi i na održavanju idealne tjelesne težine.

Zavisno od toga želite li napraviti fini obiteljski ručak u nedjelju, ugostiti drage prijatelje ili skuhati ručak ili večeru tijekom tjedna, recepti za glavna jela su raznoliki i daju vam mogućnost raznog kombiniranja.

Ako ste tijekom radnih dana zaposleni to ne znači da morate izbjegavati glavno jelo. Skuhajte zdravo i ukusno jelo dan ranije. Osim što ćete pojesti nešto hranjivo i sa žlicom, tako ćete i uštedjeti. Glavna jela koja možete ponijeti na posao su razne vrste tjestenina, rižota, variva i krem juha i bogatih mesnih salata.

Ako radije kuhate kada dođete s posla, možete isprobati neke brze recepte kojima ćete pripremiti obrok u taj čas. Juhe i gulaši idealan su izbor. Oni će djelovati okrepljujuće nakon napornog radnog dana. Možete pripremiti i razna jela od riže, a tjestenina je namirnica koju možete kombinirati uz razne umake. Krumpir i mesna jela će također biti dobra ideja da svoje nepce počastite ukusnim obrokom.

Vikend vam ostaje za pripremu kompliciranijih i složenijih jela. Poigrajte se namirnicama. Mesni recepti su idealan izbor za vikend jer ih može spravljati na razne načine. Za ručak pripremiti roštilj, pečenje u pećnici, meso u raznim umacima i poslužite uz sezonske salate.

Ako ste više tip za morske delicije ili želite malo laganiju hranu, neka vam one budu izbor. Plodovi mora iznimno su ukusni i zdravi. Isto tako, dobar izbor su i razni nabujci kao što su štrukle, lazanje i pizze. Ovo su idealni recepti za glavna jela pripremljena za večeru.

Poigrajte se receptima i prilagodite ih zavisno od toga koliko vremena imate za njihovu pripremu. Recepata i ideja je mnogo. Isprobavajte i nove recepte te ćete tako dobiti još jednu ideju više. S vremenom ćete svaki recept moći prilagoditi sebi, s malim izmjenama i dodacima onog što volite.

Autor: M.L., Foto: Monkey Business/Shutterstock