Geometrijski oblici na haljini

haljina sa geometrijskim printom
Haljina sa geometrijskim printom. Foto: Yellowj/Shutterstock

Što li nas to toliko privlači kod geometrijskih oblika? Zašto ljudsko oko traži ove pravilne strukture i zašto pogled na pravilna geometrijska tijela unosi mir i red u psihu? Geometrija se nalazi u apsolutno svemu što oko sebe vidimo pa je bilo samo pitanje vremena kada će pronaći put do naših polica i vješalica.

Pogledajte malo bolje oko sebe. Latice na ružama, režnjevi češera, pera na krilima ptica…sve je ovo posloženo u zlatnom rezu. Možemo krenuti i dalje, satelitske snimke oblaka i uragana pokazuju da se oblaci ponašaju jednako.

Želimo li se popeti stepenicu više uvidjet ćemo da se i čitava Mliječna staza vrti po pravilima geometrije. I vaše tijelo je u potpunosti određeno geometrijom.

Ovi oblici koji nam dolaze instiktivno ponovo su ove sezone postali moderni na odjeći. Ustoličili su se na majice, hlače, marame, torbe i posebice na zanimljive i inovativne lagane ljetne haljine. Možemo ih pronaći u obliku printanih uzoraka no oni mogu biti aplicirani drugačije.

Pročišćeni geometrijski uzorci mogu se pojaviti i inkorporirani u sami kroj haljine. To se posebice odnosi na minimalističku modu na koju bi mogao biti ponosan i sam Mondrian.

Kvadrati trokuti, pravokutnici i kružnice, svi oni mogu se inkorporirati u haljine koje sadrže dvije ili tri boje. Istodobna ozbiljnost i zaigranost ono je što nas očarava.

Gemetrijski uzorak, ali načinjen npr. od neonske roze i narančaste savršen je spoj strogog i zanimljivog. Ovo bi mogle postati neke od vaših najdražih haljina kojih se nećete željeti odreći ni u hladnijim mjesecima i željet ćete ih kombinirati poput tunika sa uskim trapericama i predimenzioniranim vestama.

Ovakve će haljine biti nešto skuplja varijanta pa želite li samo zabavnu haljinicu koja će se tako i tako ovo ljeto uništiti na plaži birajte one na koje su geometrijski oblici samo naprintani. One neće zahtjevati toliko intervencija na sam kroj koje će podizati cijenu proizvoda, a beskrajno su privlačne i pogodne za kombiniranje.

Geometrija ne mora biti dosadna kako nam se možda učinilo jednom u školskim klupama, ona je prvi i osnovni jezik koji bismo trebale naučiti. Nasreću pa smo urbane mlade žene koje znaju komunicirati modom. Omotajte se u moderne ljetne haljine i ostanite nam lijepe i zadovoljne.

Autor: L.K.  Foto: Yellowj/Shutterstock