Garažna vrata – savjeti za popravak i održavanje

Drvena zglobna vrata

Ako vrata vise, ali inače su zdrava, moguće je jednostavno odvrnuti vijke i ponovno namjestiti gornju šarku na oko 5 mm dalje na okviru vrata. Na taj način podići će donji dio vrata.

Ako su spojevi okvira vrata oslabljeni, odvrnite vijke na šarkama i skinite vrata. Pažljivo rastavite oslabljene dijelove drvenim ili gumenim čekićem kako biste izbjegli oštećenje drveta. Očistite ostatke staroga lijepila i ponovno zalijepite upotrijebivši vodootporno ljepilo pa provjerite stolarskim kutnikom stoje li vrata pod pravim kutom prije no što se ljepilo osuši. Najvažniji dio vrata je kosica, koja ide dijagonalno od donje šarke do suprotnog kuta. Dva puta provjerite je li kosica čvrsta.

Ako je podnožje vrata istrunulo, zamijenite ga novom drvenom građom, kao što je prikazano na slici. Zareži te dobrano u zdravo drvo, kako biste bili sigurni da je trulo drvo odstranjeno. Ne pokušavajte popraviti trule dijelove stolarskim kitom – ubrzo će ispasti, a trulež će se raširiti.

Na mjestu gdje je ispuna vrata počela trunuti, upotrijebite dlijeto i drveni čekić kako biste izbili jednu stranu profilirane letvice posvud oko ispune vrata sve dok je ne budete mogli odstraniti. Izmjerite staru ispunu vrata, a potom pilom sa sitnim zubima i ispilite novu – idealno bi bilo novu ispunu napraviti od šperploče za vanjsku uporabu – i pričvrstite je na mjesto vodootpornim ljepilom. Izbijenu profilnu letvicu zamijenite novom, a nabaviti je možete u trgovinama drvene građe. Spojite kutove kosim raskolom pa ih zalijepite i pričvrstite drvene moždanike na mjesto. Redovito provjeravajte premaz drveta i, bude li potrebno, ponovno ih premažite, kako biste spriječili prodiranje vlage u drvo.

Podizna garažna vrata

Truljenje ispune vrata uobičajeno je na mjestu gdje su drvena vrata isturena izvan okvira vrata u otvorenom položaju – kišnica se može nakupiti na njima te s vremenom izazvati truljenje. Zamijenite trulu ispunu kao i kod zglobnih vrata.

Metalna vrata su sklona hrđanju – osobito ako su udarena ili izgrebena. Odstranite svu površinsku hrđu žičanom četkom, ili brusnom pločom na električnoj bušilici, a zatim površinu premažite zaštitnim sredstvom protiv hrđe, koje možete kupiti u trgovinama autodijelova ili u željezarijama.

Na aluminijskim vratima mogu se nakupiti bjelkaste naslage koje, zapravo, mogu stvoriti zaštitni sloj. Također ih možete premazati temeljnim premazom na bazi cink kromata, a potom emajlom dobre kvalitete.

Čitav mehanizam za otvaranje vrata povremeno podmažite na svim pokretnim dijelovima, i provjerite jesu li svi klizni žljebovi za kotačiće čisti. Nemojte podmazivati opruge.

Foto: A National Acrobat/Flickr