Francuskinje – premijera filma

premijera filma francuskinje

Premijera filma “Francuskinje” održana je 18. prosinca u kinu Cineplexx City centar one East u organizaciji Editusa. Odličan posao odradila je redateljica Audrey Dane, režirajući ovu francusku komediju u kojoj se tipični ženski problemi izmjenjuju s puno smijeha pa su kao takvi prikazani kao nešto što nije tako strašno i događa se svima.

Uz mnoge komične dijelove u filmu, opisani su veliki životni problemi s kojima je suočena svaka žena današnjice u dobi od 30 do 40 godine svog života. Sve one suočene su prije ili kasnije s krizom srednjih godina.

Tako je opisana priča Ysis, nesretne žene u braku, preopterećene kućanskim poslovima i brigom oko četvero djece dok joj suprug većinu vremena provodi na poslu. Ona se zagleda u dadilju Marie s kojom se upušta u tajnu ljubavnu vezu. Zatim ljubavnica koja ima sve simptome seksualne ovisnosti. Ona je prikazana i u prvoj sceni filma kako leži u krevetu s prvim danom menstruacije. U filmu je prikazana kao nesretna žena koja nikako ne može pronaći ljubav svog života. Na tome putu nailazi uvijek na pogrešne muškarce pa tako i na oženjenog muškarca u kojeg se strastveno zaljubljuje.

Roseje žene kojoj se cijeli život vrti oko karijere te je suočena i s hormonalnim promjenama kojima pogoduje takav stresan život. Uz sve to pomalo je hladna i nema niti jednog prijatelja.

U filmu se još može vidjeti i život Fannie, čiji se pomalo dosadan život vozačice autobusa mijenja kada slučajno zadobije udarac u glavu. Ona se tada suočava s promjena u svom životu, želi eksperimentirati na svim područjima dok njezin tradicionalni suprug to nikako ne može prihvatiti pa se udaljava od nje. Zatim život Agathe, dobrodušne i pomalo smotane žene, uspješne odvjetnice koja se zbog svoje nesigurnosti nikako ne može zadržati u ljubavnoj vezi. Sve dok ne upoznaje šarmantnog kolegu.

Prikazan je i život dvije sestre, od kojih je jedna suočena s ulaskom u menopauzu i činjenicom da njezina 16-godišnja kćer odrasta i upušta se u intimne odnose sa svojim dečkom, dok je druga uspješna ginekologica kojoj je dijagnosticiran tumor dojke.

Svi njihovi životi su usko isprepleteni i radnja se događa u 28 dana koliko traje ženski ciklus te ja na taj način prikazano i koliko hormoni utječu na život žena. Kraj filma vodi nas na mjesto gdje se događa rasplet radnje, a sve žene nalaze se na istom mjestu.

Velika glumačka postava koju predvode Vanessa Paradis, Laetitia Casta te Isabella Adjani još su više privukle mnoge žene kako bi vidjele kako su ove predivne Francuskinje predočile život tipičnih Parižanki.

Tako se u prepunom kinu moglo vidjeti pjevačicu Ivanu Marić, modnu blogericu Anitu Dujić Veljaču te poznatu voditeljicu Mirjanu Mikulec.