Foursquare, lokacijska društvena mreža

djevojka gleda na mobitel
Djevojka gleda na mobitel, Foto: Bevan Goldswain/Shutterstock

Društvene mreže danas su neizostavni dio društva i praktički potreba skoro svakog drugog čovjeka. Ne samo što služe za zabavu nego su ujedno postale i filter zarade pomoću kojeg mnoge kompanije kod nas, a i šire svoju glavnu zaradu temelje zahvaljujući tom društvenom mediju. Nije potrebno previše naglašavati kako ih danas ima puno, a od kojih je više manje svaka našla svoje mjesto među korisnicima.

Foursquare je još jedna društvena mreža usmjerena najviše prema korisnicima mobilnih uređaja. Cijeli sustav fukcionira tako što se korisnici prijavljuju na lokaciji gdje se trenutno nalaze, a u slučaju da lokacija već ne postoji nudi im se opcija da ju sami unesu.

Sve veći broj korisnika diljem svijeta koristi uslugu spomenute društvene mreže, budući da je izlaskom pametnih telefona s GPS-om velik broj ljudi počelo tražiti način kako da iskoriste tu opciju pored postojećih navigacija i karti.

Foursquare pruža sve potrebne informacije koje bi korisnika mogle interesirati, a to su sadržaji koje koristimo u svakodnevnom životu. Najbolji primjer je kada tražite neki restoran, društevna mreža kao što je Foursquare pružit će vam sve informacije koje bi trebali znati.

Ako se nađete na određenom mjestu aktiviranjem usluge možete dobiti info o najbližim restoranima, bankama, kafićima i poštanskim uredima. To je i više nego korisno znati budući da je tijekom turističke sezone velik broj onih kojima takva usluga itekako treba.

Želite li koristiti ovu uslugu prvo što trebate napraviti je instalirati aplikaciju na svom mobilnom uređaju bilo da je to iPhone, Android, BlackBerry i Symbian. Nakon što napravite profil možete pronaći svoje prijatelje koji isto tako koriste ovu uslugu.

Spomenuta aplikacija pružit će vam način da steknete uvid gdje su sve bili dosada, gdje su se kretali, a moći ćete se ujedno natjecati te prikupljati bodove i osvajati titule. Kada ste odabrali željenu lokaciju napravite Check-in.

Možete ju pronaći putem Check-ina, a ako ne postoji nudi vam se mogućnost preko tipke “Add” ili “Not in the list”. Ako ni tada ne pronađete željenu lokaciju možete ju stvoriti i dobiti dodatne bodove.

Sve učestalijim odabirom novih lokacija imate više šanse za stjecanje titule Mayora, a za to morate imati barem 60 prijava za određenu lokaciju u proteklih 60 dana. U utrku se mogu uključiti svi zainteresirani korisnici Foursquarea.

Bedževi su nagrade koje se dodjeljuju za određen broj prijava i to u raznim kategorijama. Među popularnijima su Swarm i Super Swarm bedževi, gdje prvi dobivate nakon što se prijavite na određenu lokaciju s 50 drugih osoba.

Novost u određenoj usluzi je i opcija “to do lista” koje sami slažete i pratite od drugih korisnika. Određena lista sadrži sve vaše taskove koje ste skupili preko preporuka drugih korisnika. Ostale liste možete raditi po drugoj kategorizaciji.

Prilikom traženja nove zanimljive lokacije odabrat ćete opciju “Explore” koja će biti iznimno korisna prilikom traženja posebnih ponuda “Special”. Svoje aktivnosti možete podjeliti putem drugih društvenih mreža kao što su Twitter i Facebook.

Foursquare je prilika za društveno istraživanje i virtualno mjesto na kojem korisnici dijele i preporučuju njima najdraže lokacije.

Autor: S.Š. Foto: Bevan Goldswain/Shutterstock