Fototerapija protiv akni i za pomlađivanje kože

terapija svijetlom
Terapija svijetlom, Foto: Capifrutta/Shutterstock

Na što se odnosi riječ fototerapija? Radi se o terapiji svijetlošću. Već tisućljećima se primjenjivalo liječenje sunčevim zrakama u kombinaciji sa pomadama i kremama od raznih biljaka. No dok sunčevo zračenje doista ima blagotovoran utjecaj, kada je nepročišćeno ima jednako toliko negativnih koliko i pozitivnih utjecaja.

Samo sunčevo zračenje sastoji se od kombinacije UVA i UVB zračenja. UVA zračenje, iako je slabije od UVB zraka, prodire u duboke slojeve kože gdje izaziva mutacije koje mogu dovesti do pojave kožnih bolesti. Jače UVB zrake koje čine samo 5% UV zračenja one su koje razaraju površinski sloj kože i odgovorne su za stvaranje pigmenta.

U fototerapiji ovi štetni utjecaji su eliminirani i ostaju samo dobri aspekti svjetlosne terapije. Najzapaženiji rezultati su zapaženi u pomlađivanju kože i čišćenju kože sklone aknama. Djeluje na principu da svjetlost povećava proizvodnju kolagena u koži, smanjuje bore koje nastaju zbog utjecaja gravitacije ili one koje su nastupile kao posljedica mimike lica. Poboljšan je i tok limfe i mikrocirkulacija, kao rezultat čega su stanice bolje nahranjene i poboljšava se tekstura kože.

Tretman je vrlo siguran i potrebno je samo zaštiti oči kod direktnog izlaganja svjetlosti. Ne preporuča se jedino osobama koje iz nekog razloga moraju uzimati fotosenzitivne lijekove, imaju melanom ili zločudni tumor ili neku genetsku bolest koju bi izlaganje svijetlosti moglo pogoršati.

Nakon tretmana biste kratkotrajno mogli osjetiti zatezanje kože ili crvenilo, ali ono ubrzo prolazi. Sugerira se naknadna njega uljnim kupkama i po mogućnosti termalnom vodom u spreju koja će zadržati vlažnost i istodobno umiriti tretirano područje.

Dermatolozi predlažu da bi najbolji intenzitet bio 3 do 5 posjeta tjedno ovisno o intenzitetu bolesnikova stanja. Za oko tri tjedna ćete vidjeti zadovoljavajuće rezultate i tada ćete moći preći na režim održavanja rezultata, kojim tretmane možete smanjiti na jedan do 2 puta tjedno.

Dakle samo bez straha, terapija svjetlom je prirodan način liječenja mogih kožnih problema koji je napretkom tehnologije samo učinjen još sigurnijim i učinkovitijim, čak toliko siguran da ga se ponekad primjenjuje i na djeci kada ni jedan drugi način liječenja nije moguć. Možda je fototerapija baš ono rješenje koje ste tražile.

 Autor: L.K.  Foto: Capifrutta/Shutterstock