Fizička aktivnost kod djece

dijete rekreacija

Današnje nove generacije najviše slobodnog vremena provode pred kompjuterima, televizorima i na mobitelima, a sve manje vremena na bavljenje nekom fizičkom aktivnošću. Zbog toga rezultati današnje dječje aktivnosti su očajni! Djeca imaju više kilograma, te su tromija od djece prije 20 godina. U nastavku vam donosimo kako to možete promijeniti.

Prvo što će dijete navesti da se počne baviti nekim sportom, je ukoliko mu vi date primjer. Vi ste ti koji mu morate biti primjer, kako bi se dijete zainteresiralo i zavoljelo sport.

Za početka razgovarajte sa svojim djetetom da saznate koji oblik sporta ga privlači. Nikada nemojte prisiljavati dijete na vježbanje, posebice ne na sport koji vi mislite da bi bio dobar za njega, jer ćete ga time samo odbiti od sporta.

Najbolje bi bilo kada bi zajednički cijela obitelj provela vrijeme uživajući u fizičkoj aktivnosti koju svi vole. Otiđite zajedno na vožnju biciklom, na rolanje, trčanje, plivanje, klizanje, itd. Smijte se zajedno, napredujte zajedno, nakon ovoga će se cijela obitelj osjećati super.

Za vrijeme ljetnih mjeseci birajte sportove koje možete prakticirati na otvorenom, pa vježbajte one sportove koji zanimaju vaše dijete, a ukoliko za vas nema mjesta u tom sportu, ostavite djete da se igra sa prijateljima ili samo. Tu mislimo na igre poput nogometa, košarke, itd.

Tinejdžere će najviše privući neki adrenalinski sport ili plesanje plesa koji vole. Zainteresirate svog tinejdžera nečim što vidite da ga zanima, i odlijepite ga od računala i televizora.

Objasnite djetetu koliko je vježbanje zdravo, te koje sve prednosti donosi. Vježbanje održava tjelesnu težinu i potiče bolje raspoloženje. Djeca koja treniraju neku vrstu sporta, odrastaju u disciplinirane osobe, koje ne zanima alkohol, nezdravi način života, droga i cigareta.

Koliko god vam se motivacija djeteta na vježbanje činila nemogućom misijom, potrudite se najviše što možete, jer će vam se trud na kraju isplatiti, u to uopće ne trebate sumnjati.

Autor: A.Z., Foto: Gelpi/Shutterstock