Festival Malvazija u Poreču

Bijelo grožđe vinograda, Foto: Dudek25/Sxc

Kako skoro svako malo mjesto u samoj Istri ima svoju svečanost kojojm privlači brojne goste, tako ima i Poreč. Za Poreč svi znamo, svi smo čuli za ovu prekrasnu turističku lokaciju koja već dulji niz godina privlači određeni tip gostiju.

Međutim kako ne biste mislili da se Poreč oslanja samo na plaže i more, tu je i neoboriva činjenica, a pritom mislimo na poznati Festival Malvazija koji se tradicionalno održava početkom ljeta, točnije od 3. do 5. lipnja i to u vremenskom periodu između 12 i 22 sata.

Radi se o zaista zanimljivoj manifestaciji kojom se ponajviše želi sve prisutne upoznati sa poviješću ove određene sorte vina koja je itekako postala popularna na stolovima diljem Hrvatske. Znači ne samo na obali nego i u unutrašnjosti.

Vjerujemo kako su ovom manifestacijom na svoje došli ponajviše svi poznavatelji i naravno ljubitelji vina. Pored njih tu se mogu naći svi oni koji žele naučiti malo više o vinima, o njihovoj povijesti i načinu ispijanja.

Sigurno je velik dio nas koji ne zna da postoji toliko različitih sorti bijelog i crnog vina, pa ako želite pojačati taj dio znanja tada se svakako zaputite prema Poreču i uživajte u najfinijim vinima koji se mogu ponuditi.

Pored ispijanja vina imate priliku uživati u brojnim degustacijama malo konkretnijih stvari kao što su razni sirevi i naravo ukusne sušene salame koje lijepo sjedaju uz fina istarska vina.

Fešta Malvazija je prije svega usmjeren na malo stariju populaciju, dakle na one koji inače naginju ispijanju vina, a pogotovo bijelih vina. Stoga bi ovu feštu preporučili ponajviše onima koji žele malo više naučiti o samim vinima i njihovom načinu pijenja.

Autor: S.Š.  Foto: Dudek25/Sxc