Fešta Sv. Bernarda u Funtani

Šuma uz obalu, Foto: Mihael Simonič/Wikimedia

U zapadnom dijelu Istre na svega 6 km udaljenosti od grada Poreča nalazi se malo općinsko naselje pozantije kao Funtana. Sama Funtana je već dulje vrijeme poznata kao mjesto koje svake godine organizira poznatu Feštu Sv. Bernarda.

Naime radi se o cjelodnevnoj zabavnoj manifestaciji koja je svoj naglasak stavila na gastronomiju i njezine čuvene specijalitete uz naravno popratni niz ostalih zabavnih sadržaja. Radi se o zabavnom događaju za cijelu obitelj, gdje će svaki član obitelji naći svoj tip zabave.

Fešta Sv. Bernarda je fešta zaštitnika Funtane koja se održava prvog vikenda nakon 20. kolovoza. To je prvo zabavan, a onda i poučan događaj gdje se organiziraju sportsko rekreacijske i ostale zabavne igre, gdje čak nastupaju poznati hrvatski pjevači.

Funtanjani svake godine tradicionalno slave svog zaštitnika puna dva dana, dakle subotu i nedjelju na samoj Rotondi.

Svake godine prije početka same manifestacije započinje svečana sjednica koja se redovno održava povodom Općinskog vijeća Općine Funtana i to povodom Dana Općine Funtana i Dana iseljenih Funtanjana.

Kad malo bolje pogledamo fešta je zapravo zabavan događaj gdje se putem pjesme, plesa i igara te naravno vrhunskih specijaliteta zapravo nastoji podsjetiti na zaštitnika mjesta Funatne.

Kroz obilje zabave lokalni i svi turisti koji su se zatekli na ovom području kroz zabavu uče o nekadašnjem životu i o običajima.

Najbolji dio svega što imate priliku dok ste tamo probati za vas nove specijalitete, a koji se na ovim područjima spremaju već neko vrijeme. Najbolje od svega što možete povesti i svoju obitelj gdje će čak i djeca naći svoju zanimaciju.

Autor: S.Š. Foto: Mihael Simonič/Wikimedia