Facebook profil – kako znati koristi li ga netko osim vas samih

Facebook profil, Foto: AHMAD FAIZAL YAHYA/Shutterstock

U današnje vrijeme opsesija društvenim mrežama je na vrhuncu i gotovo da ne postoji osoba koja nema Facebook profil. Facebook nam omogućuje da lakše budemo u korak s našim dragim osobama, ali važno je znati njime se služiti. Tu u prvom redu mislimo na postavke privatnosti koje nam olakšavaju dijeljenje sadržaja s određenom skupinom ljudi, sa svim prijateljima ili cijelom publikom na mreži.

Budući da je Internet mjesto i napada hakera, tako vam i Facebook račun u svakom trenutku netko može hakirati. Ako se netko služi vašim Facebook osim vas samih, to ćete najbolje znati po tome ako ste podesili da vam Facebook pošalje e-mail svaki put kad se netko ulogira na vaš račun s nekog drugog računala.

Osim toga, na Facebooku lako možete provjeriti lokacije kada je i otkuda pristupljeno vašem profilu. Dovoljno je otići na vaš korisnički račun i pod opcijama odabrati postavke korisničkog računa. Kada vam se spomenuti prozor otvori, odaberite sigurnost korisničkog računa. Izlistat će vam se podaci s kojeg je operativnog sustava i pretraživača te u koje vrijeme i s koje lokacije, pristupljeno vašem Facebook profilu. Postoji i opcija da vam stigne SMS poruka svaki put kada se putem nekog novog računala ili mobitela spaja na vaš profil.

Ako niste zadovoljni i imate čvrste dokaze da se netko ulogiravao na vaš račun, savjetujemo vam da promijenite lozinku Facebook profila i e-maila kojim se koristite za pristup računu.

Kako biste spriječili napad na svoju privatnost u budućnosti, ne koristite Facebook na javnim računalima jer su obično prepuni spywarea kojim se kradu tuđe lozinke.

Autor: M.L., Foto: AHMAD FAIZAL YAHYA/Shutterstock