Facebook, najpoznatija društvena mreža

mrežna povezanost
Mrežna povezanost, Foto: sheelamohanachandran2010/Shutterstock

Facebook je daleko najpoznatija društvena mreža i virtulani prostor na kojem svoj vrijeme odlučuju provesti korisnici diljem svijeta. Iako je na samom početku bio zamišljen kao mreža za provođenje najviše zabavnih sadržaja s vremenom je izrastao u način ostvarivanja zarade za brojne kompanije kako na našim prostorima tako i šire. Community management učvrstio je svoj status zahvaljujući upravo Facebooku.

Daleko najpopularnija društvena mreža pametna je tvorevina proizašla iz uma Marka Zuckerberga i njegovog tima koji je 2004. godine osnovao internetsku mrežu. U početku je bila namijenjena samo studentima na Harvardu radi izmjenjivanja brojnih informacija.

No kako to inače biva i drugi su prepoznali prednosti Facebooka tako da je vrlo brzo došlo do povezivanja ostalih sveučilišta, srednjih škola i velikih kompanija diljem svijeta. Danas bilježi preko milijardu aktivnih korisnika, a nije suvišno spomenuti kako je ujedno najpopularnije mjesto za dijeljenje fotografija.

Unatoč raznim kritikama na koje je naišao tvorac Mark Zuckerberg činjenica ostaje da je svojom idejom napravio svojevrsnu revoluciju u svijetu interneta i uspostavio određene kriterije kojih su se kasnije morali pridržavati svi ostali. Ljestvica je postavljena zaista visoko.

Facebook je ujedno i socijalna mreža sastavljena od brojnih drugih mreža kao što su fakulteti, tvrtke, škole koje vam pomažu da se povežete s raznim ljudima, prijateljima, članovima obitelji i kolegama.

Njegova najveća prednost je upravo u tome što je pružio mogućnost mnogima da pronađu ljude koje nisu vidjeli već jako dugo. Pružio je priliku povezivanja svih onih koji su iz nekog razloga prije mnogo godina izgubili kontakte.

Na Facebooku možete pospremiti velik broj slika, kreirati albume i dijeliti ih s ljudima za koje vi želite da ih vide. On je u poptpunosti besplatan i svatko mu se može pridružiti i sudjelovati u virtulanom svijetu.

Kod registracije morate imati važeću e-mail adresu. Potrebno je unijeti osobne podatke i nakon ulogiravanja postajete dio puno veće mreže. Svoje podatke možete zaštititi tako što vam Facebook pruža opciju kako i na koji način dijeliti sadržaje s ostalima, bilo samo s prijateljima ili šire.

Poput svih većih kompanija na svijetu s ogoromnom popularnošću tako si i Facebook dozvoljava promjene koje ne nailaze uvijek na dobar odaziv. No kako su se mnogi navukli na ovu društvenu mrežu jednostavno se više ne žele izlogirati unatoč tome što im se ne sviđaju nova pravila.

Autor: S.Š.  Foto: sheelamohanachandran2010/Shutterstock