Eterično ulje lovora

lovor

Eterično ulje lovora učinkovito liječi simptome različitih stanja, a neka od njih su neuralgija, problemi s cirkulacijom, gripa, proljev, gubitak kose, reumatizam, bol u mišićima, prehlada, infekcije zuba i infekcije kože.

Već ste sigurno imali priliku čuti koliko su dobra eterična ulja kada su u pitanju metode opuštanja. Pored toga što pomažu tijelu da se oslobodi od stresa, eterično ulje će isto tako zaštititi, ali i izliječiti od brojnih bolesti kao što je eterično ulje lovora.

Ovo ulje zbog visoke koncentracije eugenola može izazvati iritaciju sluznice i kože, a potrebno ga je izbjegavati za vrijeme trudnoće. Njegove zdravstvene dobrobiti se prepisuju antibiotskim, antispazmatskim, adstringentnim, sedativnim, antiseptičkim, anti neuralgičnim, analgetskim, insekticidnim i drugim svojstvima.

Lovor kao lijek

Eterično ulje inhibira bilo kakav rast gljivica, mikroba i bakterija u tijelu, a učinkovito štiti od različitih infekcija. Prednost ovog ulja je što je sigurno i nema štetnih nuspojava za razliku od raznih antibiotika koji su dostupni na tržištu, a koji štetno djeluju na srce, jetru i druge unutarnje organe.

Glavna funkcija adstrigenta je izazivanje kontrakcije vezivnog i mišićnog tkiva, a pomaže na više načina. Lovor kao lijek ima više dobrobiti za zdravlje, pa tako zateže mišiće i kožu, sprječava gubitak kose, ojačava prianjanje desni zubima i jača korijen vlasi. Na samom kraju izaziva kontrakcije u krvnim žilama zbog čega pomaže zaustaviti krvarenje.

Ovo ulje ima i antiseptičko djelovanje jer štiti rane od raznih infekcija poput sepse ili tetanusa koje mogu dovesti do mentalnih oštećenja, ozbiljnih grčeva, hidrofobije i problema s disanjem te zaustavlja rast bakterija.

Ublažava bol zbog čega je posebno učinkovito za bolove uzrokovane prehladom i kašljem, uganućem, gripom i virusnom infekcijom. Prirodni lijek od lovora je puno bolji izbor od analgetskih tableta jer za razliku od njih ne uzrokuje oštećenja živčanog sustava, srca i probavnog sustava.

Kontrakcije mišića u mišićima, krvnim žilama, dišnim putevima, živcima i unutarnjim organima uzrokuju kašalj, proljev, grčeve i bolove u trbuhu, a lovor daje olakšanje od grčeva opuštanjem mišića. Istovremeno se može ukloniti i opasnost od povezanih stanja i bolesti.

Gubitak apetita je veliki problem kod mnogih ljudi, a često ga uzrokuje užurban tempo života. Taj gubitak apetita može uzrokovati akutne zdravstvene probleme koje može riješiti biljni aperitiv kao što je esencijalno ulje lovora.

Prirodni lijek u obliku eteričnog ulja ima adstringentna i analgetska svojstva, a svako od njih pruža olakšanje od boli koju je uzrokovala neuralgija.

Neuralgija je jaka, teško podnošljiva, učestala i grčevita bol živca koja pogađa cijelu oralnu zonu, a eterično ulje lovora kao analgetik smanjuje bol te kao astringent izaziva kontrakciju u krvnim žilama. Na taj se način ublažava pritisak na kranijalni živac te se omogućuje trenutno olakšanje.

Razmislite o prirodnim metodama liječenja zahvaljujući kojima ćete se ubrzo oporaviti bez negativnih posljedica za druge organe.

Autor: A.Z., Foto: Laurus nobilis/Wikimedia