Eterična ulja za opuštanje

aromaterapija

Eterična ulja su hlapljive smjese intenziva mirisa. Ona su ekstrakti i esencija biljaka. Mogu se dobivati na razne načine, istiskivanjem, tretiranje vodenom parom ili otapalima. No, bitno je shvatiti da su eterična ulja namijenjena tome da se razrijeđuju, posebno ako ih želite nanositi na kožu. Izuzetno su koncentrirana i stotinjak puta jačeg učinka od korištenja same biljke iz koje su ekstrahirani.

Zahtjevni zadaci svakodnevnog života, pritisci s raznih strana, i ganjanje naših želja i snova ostavljaju traga na psihofizičkoj ravnoteži. Potražite spas u mirisnim molekulama cvijeća i biljaka i vratite balans u svoj život. Nije teško započeti, eterična su ulja široko dostupna i prihvatljivih cjena. Koriste se u malim količinama, ali jedna bočica će vam dugo potrajati.

Prva hrvatska škola aromaterapije otvorena je 2000. godine i zalaže se za cjeloviti pristup ljudskom duhu i tijelu. Rene Maurice Gattefosse još je 1920. godine primjetio pozitivne učinke eteričnih ulja, kada je zaliječio opekotinu na ruci uranjanjem iste u vodu sa eteričnim uljem lavande. Kraj 70-ih godina 20. st. stavio je aromaterapiju i na zemljovid konvencionalne medicine.

Eterična ulja mogu se koristit na razne načine, ali najčešće primjene su unutar kupke, kao dio masaže ili raspršivanjem mirisnih komponenti u zraku. Odlučite li ubaciti nekoliko kapi u svoju kupku, pobrinite se da ih stavite tek nakon što je kada potpuno puna, jer će u protivnom hlapljenjem zbog topline vode izgubiti dio ljekovitog potencijala.

Napomenuli smo da su eterična ulja jake esencije stoga planirate li masažu pomiješajte ih sa dvije žlice baznog neutralnog ulja, poput bademovog. Možete svakako potražiti i već izmješana ulja za masažu, ali prethodni način vam nudi slobodu mješanja i variranja ulja.

Najlakši način za uživanje u mirisu je da raspršite ulje po sobi. To možete učiniti, već svima poznatim, porculanskim posudicama ispod kojih se pali lučica. U gornji dio stavi se voda i nekoliko kapi ulja i kako voda isparava nosi sa sobom i mirisne čestice. Pustite smirujuću glazbu, dišite i opustite se u svome domu kao da ste u spa centru.

Ovisno o simptomima ili problemu za koji smatrate da vam je potrebna pomoć razna ulja daju različite učinke. Trenirani aromaterapeuti napominju kako mi sami najbolje znamo što nam treba i da će osobu privući upravo ono ulje koje joj je najpotrebnije. Osjećate li se tjeskobno i kao rezultat toga vam se često pojavi i glavobolja, upravo kamilica pomoći će u rješavanju ovog problema.

Zanimljivo, probavne smetnje možete izliječiti reskim mirisom mandarine. Već dobro poznati eukaliptus ublažit će probleme dišnog sustava. Imate li problema sa sinusima možete ga nakapati i u maramicu pa je nositi svuda sa sobom. Osjećate li slabljenje seksualne želje iskušajte ulje ylang-ylanga.

Masna koža odlično reagira na čajevac koji ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje, a suha koža voli sandalovinu, koja nas ujedno svojim smirenim toplim mirisom rješava stresa. Osjećate li bol ili imate problema sa koncentracijum u pomoć priskače ružmarin.

Na raspolaganju vam je nekoliko stotina ulja. Riznica prirode sve je samo ne oskudna. Prošećite ponekad među policama pomirišite pokoje. Imajte povjerenja da će baš ono pravo pronaći vas i znat ćete kad ga sretnete. Udahnite punim plućima i smireno i samopouzdano dalje!

Autor: L.K., Foto: discpicture/Shutterstock