Esencijalna ulja za kosu

djevojka s dugom kosom
Djevojka s dugom kosom, Foto: Trifonov Igor/Shutterstock

Naša kosa prolazi kroz različite tretmane, ali isto tako i torture bilo da se radi o vezanju kose u rep, čestom peglanju te stavljanju raznih preparata poput gela i laka za kosu. Upravo zbog toga svako malo potrebno je priuštiti joj tretman pomoću kojeg će dobiti sjaj i oporaviti se. Jedan od načina koji može pomoći su esencijalna ulja. Kakva su to ulja?

Esencijalno ulje poznato je kao esencija biljke, destilirano i spremno za upotrebu. To je životna sila biljke čiji je miris jedinstven i prepoznatljiv, a isti dojam ostvaljaju i terapijski tretmani koji se provode na temelju tih ulja.

Esencijalna ulja dobivaju se uglavnom destilacijom ili prešanjem, a najčešći način je upravo destiliranje parom gdje se dijelovi koji mogu ispariti odvajaju od određene biljke nakon čega nastaje smjesa koja se primjenjuje potom na potrebna mjesta.

Spomenuta ulja mogu se dobiti iz različitih dijelova biljke poput listova, cvjetova, plodova ili drugog materijala. Pored mirisa koji sadrže tu su i ljekovita svojstva koja odlično djeluju na lice i kosu.

Svaki tip kose ponekad traži malo više pozornosti u ovom slučaju njege. Ovisno o kojem se problemu tako se i odabire određen tretman koji će kvalitetu kose dovesti do željenog cilja. Najčešći slučaj je oštećena kosa zbog tretmana kao što je bojanje.

Mnogi smatraju kako je kokosovo ulje za kosu najbolji način da nešto poduzmete po pitanju zdravlja vlasi. Uzmite posudu i u nju stavite kokosovo ulje te par kapi narančinog i limunovog esencijalnog ulja. Sve dobro promiješajte i stavite na kosu. Pričekajte da prođe 30 minuta i nakon toga isperite kosu u mlakoj vodi.

Puno je onih koji vode borbu s masnom kosom, pa u skladu s tim slijede savjeti kako ukloniti neželjenu masnoću. Uzmite ulje ružmarina i utrljajte u svoju kosu. Nakon 15 minuta dobro isperite kosu i našamponirajte ju barem 2 puta kako bi isprali ulje.

Autor: S.Š. Foto: Trifonov Igor/Shutterstock