Empatija u vezi

empatija u vezi

Nemoguće je zamisliti svakodnevno funkcioniranje bez empatije i sposobnosti suosjećanja s drugim ljudima. Empatija je tako važna u svim poljima života, pa i u vezi.

Povezanost s drugom osobom pruža osjećaj sigurnosti i sreće jer je osoba tako svjesna da nije sama i da se uvijek može osloniti na nekoga, u raznim situacijama u životu.

Empatija u vezi je važna kako se ni jedna strana ne bi osjećala usamljeno i kada joj je najpotrebnija utjeha da ne misli kako je sama i ne postoji nitko tko bi joj mogao pomoći.

Za sretnu i uspješnu vezu potrebno je da obje strane budu spremne pokazati osjećaje, otvoriti se i dati do znanja kako su spremne biti za drugu stranu tu u svakom trenutku života.

Empatija znači puno toga. Ona ne podrazumijeva samo mogućnost razumijevanja tuđih osjećaja, nego i mogućnost stavljanja na mjesto druge osobe kako bi se još bolje shvatilo što ona trenutno osjeća.

Kako bi mogli bolje razumjeti partnera važno je naučiti slušati i tako pokazati da vas zanima ono što govori.

U svakoj vezi mora biti dovoljno komunikacije, a upravo je ona jedan od načina kako da se razvije empatija i zadrži kao sastavni dio života.

Pored velikog broja obaveza bilo da se radi o kućanskim poslovima ili brige za djecu, parovi imaju sve manje vremena da razgovaraju.

Savjetuje se ako ne postoji druga mogućnost isplanirati vrijeme kada ćete znati da imate trenutke samo za sebe i tako se posvetiti svemu što je prije bilo zapostavljeno.

Najveći neprijatelj empatije je narcizam i tjeranje inata. Tijekom rasprave ne bi trebali postojati pobjednici kao ni gubitnici, važno je da se dođe do uzroka problema i tako ispravi sve što je dovelo do svađe ili udaljavanja.

Kada je došlo do svađe i niste sigurni koji je pravi razlog najbolje je postaviti se na mjesto partnera kako bi mogli shvatiti što je dovelo do neugodne situacije.

Ponekad je dobro prakticirati terapiju koju ljudi obično dobivaju od strane stručne osobe kao što je psihijatar ili psiholog.

Samo uz dovoljnu količinu truda i zalaganja sve može završiti dobro, ali pod uvjetom da se pokažu osjećaji jer čovjek ipak nije robot.

Autor: S.Š., Foto: MANDY GODBEHEAR/Shutterstock