Emocionalna prevara

mobitel u krevetu

Sve teme oko ljubavi su dosta osjetljive i ljudi ih doživljavaju na razne načine. Često se mogu čuti i prepirke i svađe oko nekih stavova vezanim za ljubavni odnos. Što se smije, a što ne? Neki će određene stvari nazivati samo zabavom i razbibrigom dok će za druge to biti prevara. Ipak, riječ je o emocionalnoj prevari.

Iako će mnogi reći kako u ljubavi nema pravila, na kraju kada se radi o njima svi će se složiti da pravila mora biti kako bi odnos opstao i kako bi bili sretni.

Kada se radi o emocionalnoj prevari misli se na razmjenjivanju poruka, tajni, ugodnih intimnih razgovora kao i odlazak na kavu i koketiranje s osobom suprotnog spola koja nije vaš partner. Često se čak događa da su obje takve osobe inače u vezama, ali kada se nađu normalno im je da koketiraju. I u tome čak ne vide ništa loše.

Za početak ako ne govorite partneru o takvim stvarima, možete biti sigurni da s tim odnosom nešto nije u redu. I iako mislite da samo fizički kontakt može upućivati na nevjeru i boljeti, to uopće nije tako. Emocionalna prevara kod vašeg partnera može izazvati iste emocije kao i klasična prevara fizičkim kontaktom. Isto boli, a kod vas s druge strane može stvoriti i pravu ovisnost prema toj osobi.

Ovdje uopće nije bitno radi li se o bivšem partneru, kolegi s posla ili samo prijatelju s društvene mreže, vi uživate u koketiranju i nimalo niste svjesni da se od običnog prijateljstva razvila jedna vrsta ljubavi.

Varanje je danas svima pristupačnije, pogotovo emocionalno varanje. Uz brojnost društvenih mreža, ono se svaku godinu povećava. Suprotni spol, prijatelji, poznanici… svi su nam dostupniji i lakše je održavati kontakte. Dogodi se čak i da mislimo kako nas te osobe bolje razumiju i možemo im reći sve naše tajne.

Emocionalna prevara je svaki onaj kontakt koji želimo sakriti od partnera. Ako svu svoju pažnju i energiju usmjerimo na nekog drugog, znači da smo prevarili osobu s kojom smo u vezi.

Stručnjaci su na temelju brojnih istraživanja došli do saznanja da emocionalna prevara partnera boli više od one fizičke. Sama ta pomisao da nam je osoba do koje nam je najviše stalo neposredno lagala, tj. prešućivala nam odnos s nekim drugim, dovodi do toga da više nemamo povjerenje. Razmišljamo što nam partner još skriva i kako mu ponovo vjerovati.

Razmislite o temama koje vodite s tom osobom te zanemarujete li odnose s bliskim ljudima. Mijenjate li raspored samo da biste se vidjeli s osobom do koje vam je potajno stalo?

Možda sami sebe pokušavate uvjeriti u to da nema ništa loše u tome jer nije bilo nikakvih intimnih odnosa, no nemojte se zavaravati. Radi se o emocionalnoj prevari. Vrlo lako ona može prerasti i u nešto dublje…

Ako vam je dovoljno stalo do partnera, riješite se takvog odnosa odmah i zauvijek! Nije pošteno prema osobi koja vas voli. Postupno smanjite kontakte s tom osobom, a na kraju ih i skroz srežite. Nemojte se nalaziti s tom osobom, odgovarati na poruke niti na pozive.

Autor: M.L., Foto: Edw/Shutterstock