Eko zaštita biljaka

gnojidba

Da bi znali gnojiti, moramo znati optimalno vrijeme mjesto i gnojivo kojim ćemo nahraniti naše biljke. Prije su stari savjete o dobrom gnojivu škrto čuvali i prenosili su znanje samo nekim ljudima. Danas u specijaliziranim trgovinama možete naći veliku ponudu raznih gnojiva.

Potražnja za gnojivom je velika, sve veći broj ljubitelja biljaka je svjestan da za dobar rast njihovih biljaka, one moraju biti nahranjene. Ako biljke ne dobiju dovoljno hrane, biti će male, neće dovoljno cvjetati, niti će biti plodova.

Takve male će biti lak plijen nametnika i bit će izložene bolestima. No prije nego posegnete za otrovnim kemikalijama, pokušajte koristiti prirodna sredstva kojima ćete nahraniti vaše biljke.

Od mnogih biljaka se mogu napraviti čajevi i gnoj kojima možete dohraniti zemlju i suzbiti nametnike. Za uništavanje nametnika pomoći će vam i bubamare i drugi insekti i ptice.

Da bi osnažili i dohranili vaše biljke, postoje barem trideset biljaka koje su pogodne za proizvodnju prirodnih sredstava za dohranu. Biljke možete pripremati na različite načine, od juhe, čaja, odstajalog gnojiva i pripravaka s hladnom vodom.

U principu vam je potrebna litra vode, grubo cjedilo i zaimača. Bilje možete zalijevati ili poprskati pomoću raspršivača. Sredstva morate razrijediti u omjeru od 1:10 kako biljke ne bi izgorjele, samo u nekim slučajevima je potrebna jača koncentracija.

Nekim biljkama se kuhanjem mogu uništiti njihova svojstva stoga se moraju osloboditi hladnim postupkom. Njih možete samo staviti u posudu s hladnom vodom i pustiti da odstoje od 1 do 24 sata i nakon toga ocijediti.

Da bi dobili djelotvorno sredstvo od listova i cvjetova, spravite čaj jer će to biti najbrže i najjednostavnije. Usitnjenje biljke stavite u lonac u koji ste stavili litru kipuće vode, poklopite ga i neka stoji 15 minuta, a nakon toga ocijedite. Posudu držite poklopljenom kako eterična ulja ne bi isparila.

Autor: S. G., Foto: Bajinda/Shutterstock