Eklampsija – uzroci, simptomi i liječenje

trudnica-s-lijecnicom

Eklampsija je ozbiljno i rijetko stanje koje uzrokuje zdravstvene nepogode za vrijeme trudnoće, a najčešće pogađa žene koje imaju preeklampsiju. Karakteriziraju je zadržavanje tekućine, visoki krvni tlak i bjelančevine u mokraći. Preeklampsija je rijetko stanje koje se razvija u prvoj trudnoći i kod žena koje pate od hipertenzije. Eklampsija izaziva jake grčeve, a ako se ne liječi može biti smrtonosna.

Uzroci eklampsije

Točan uzrok je nepoznat, a smatra se kako se nadovezuje na preeklampsiju. Na pojavu eklampsije mogu utjecati:

  • višeplodna trudnoća
  • pretilost
  • trudnoća u starijoj životnoj dobi
  • vaskularne bolesti
  • loš ishod prethodnih trudnoća
  • trombotični poremećaj

Preeklampsija se obično javlja nakon 20. tjedna trudnoće kod trudnica čiji je tlak do tada bio normalan. Čak i blagi porast tlaka može ukazivati na preeklampsiju. Riječ je o rijetkom stanju koje se uglavnom razvija u prvoj trudnoći kod onih žena koje inače pate od bolesti krvožilnog sustava i povišenog krvnog tlaka.

1 od 200 žena kasnije uz preeklampsiju, razvije i eklampsiju. Najveća opasnost koju ovaj poremećaj nosi je privremeno odljuštenje posteljice od maternične stijenke. Poteškoće nakon poroda i do pet puta su češće kod djece čije su majke imale preeklampsiju.

Simptomi eklampsije

Vodeći simptomi eklampsije su jako grčenje u trbuhu, a mogu biti uključeni i simptomi preeklampsije koji uključuju glavobolju, probleme s mokrenjem i vidom, oticanje ruku i lica, povraćanje i mučnina te nakupljanje prekomjerne tjelesne težine. Kod eklampsije se javljaju simptomi poput gubitka svijesti, bolova u mišićima, napadaja i jakih glavobolja.

Eklampsija i preeklampsija utječu na posteljicu, a kod ovakvog tipa bolesti se često javlja visoki krvni tlak zbog čega se smanjuje protok krvi i posteljica gubi mogućnost pravilnog funkcioniranja. Sve to dovodi do drugih zdravstvenih problema ili male porođajne težine djeteta, a u rijetkim slučajevima može dovesti i do smrti fetusa.

Preeklampsija se često javlja kod trudnica, dok je eklampsija izuzetno rijetka. U rizičnu skupinu spadaju trudnice starije od 30 godina i koje imaju otprije probleme s pretilošću. Također, javlja se i kod onih koje u povijesti obiteljskih bolesti imaju takve zabilježene slučajeve.

Jedna od komplikacija eklampsije može biti i HELLP sindrom. Radi se ustvari o tri glavna simptoma koji uključuju povećane jetrene enzime, hemolizu i smanjen broj trombocita.

Dijagnoza eklampsije

Da bi se dijagnosticirala preeklampsija i eklampsija moraju se napraviti pretrage koje uključuju provjeru urina i krvnog tlaka. Ako se u urinu pojave povišeni proteini, vjerojatno se radi o preeklampsiji. No, pošto proteini u urinu, kao i tlak, mogu varirati, tijekom dana će se više puta uzimati urin i mjeriti tlak kako bi se stanje pratilo.

Ako vam je tlak povišen, a u urinu nema proteina radi se vjerojatno o povišenom krvnom tlaku u trudnoći, odnosno o gestacijskoj hipertenziji.

Liječenje eklampsije

Liječenje preeklampsije i eklampsije uključuje adekvatan unos vode i strogo mirovanje u krevetu, a liječnici preporučuju ležanje na lijevom boku kako bi se poboljšao protok krvi. Također, preporučuje se uzimati i magnezijev sulfat koji će sniziti tlak i smanjiti grčeve.

Liječenje započinje sprječavanjem grčeva i uzimanjem lijekova za snižavanje krvnog tlaka, a žene kod kojih je preeklampsija i eklampsija izražena, odmah se hospitaliziraju.

Liječnici o porodu odlučuju na temelju trenutnog krvnog tlaka trudnice, a ako se stanje ne poboljšava dijete se mora roditi što je prije moguće.

Iako se ne zna što je točan uzrok eklampsije i preeklampsije, trudnicama se preporučuju metode koji će pojavu ovog sindroma svesti na minimum. One uključuju dovoljno sna i odmora, izbjegavanje napora te redovite kontrole kod ginekologa. Također, preporučuje se da se ne uzima aspirin, osim ako liječnik to nije odobrio. Ako se posumnja na spomenute poremećaje, trudnicama se ponekad daju i kortikosteroidi kako bi se dječja pluća razvila u slučaju da dođe do prijevremenog poroda.

Žene koje boluju od blage preeklampsije se mogu liječiti kod kuće, ali su se dužne često javljati liječniku na preglede koji su obavezni. Ako žena osjeti jedan ili više od navedenih simptoma mora odmah kontaktirati liječnika.

Isto tako ako se sumnja na eklampsiju ili preeklampsiju potrebno je od liječnika zatražiti dodatne pretrage kako bi žena u potpunosti bila sigurna. Ako se pak eklampsija ne liječi na vrijeme ona može biti opasna po život.

Postoje i slučajevi kada se preeklampsija javlja nakon poroda, točnije dva do četiri dana nakon poroda. Kada to vrijeme prođe, stanje se poboljšava te se ženi dozvoljava kretanje.

Smatra se da se preeklampsija i eklampsija javljaju zbog neispravnog rada posteljice što u konačnici može dovesti do izrazito teškog stanja ako se ne počne liječiti na vrijeme. Radi se o smanjenom protoku krvi kroz placentu što znači da do djeteta ne dolazi dovoljno kisika i hranjivih tvari što ograničava njegov rast. Što je stanje teže, to su veći rizici za majku i bebu.

Autor: A.Z., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock