Dubinska hidratacija kože

hidratizacija koze

Glavna funkcija hidratantnih preparata sastoji se u održavanju prirodne razine vlage kože (hidratacija), a postiže se formiranjem tankog, zaštitnog sloja povrh nje. on također štiti kožu od štetnog utjecaja zagađenog i suhog zraka. Voda je najbolji ovlaživač za sve tipove kože. Najbolji način da je održite u odličnoj formi jest da tijekom čitavog dana pijete puno vode koju isto tako možete direktno nanijeti na kožu.

Napunite mali raspršivač mineralnom vodom – čini se da je mineralna voda djelotvornija, ali ako vam se skupa, upotrijebite vodu iz slavine – i držite ga u torbi, automobilu, ili na uredskom stolu jer će vam on pomoći da prskanjem svom licu povratite vitalnost (pritom ne zaboravite na vrat).

Neka vam ovaj raspršivač bude u ruci dok putujete avionom jer će zbog stalnog kruženja zraka oko kabine vaša koža ubrzo postati suha, čak i tijekom kratkih letova. Ali ako upotrijebite raspršivač, veći su izgledi da ćete na svoje odredište stići kao filmska diva nego kao komad izgubljene prtljage.

Ukoliko želite napraviti vlastitu hidratantnu kremu, evo recepta za jednu koja je lagana i prikladna za sve tipove kože.

Otopite jednu žličicu pčelinjeg voska i jednu žličicu lanolina u zdjeli postavljenoj iznad posude s vodom koja lagano vrije, neprekidno miješajući. U drugoj zdjeli namještenoj iznad posude s vodom koja vrije, lagano zagrijte jednu žlicu bademovog ulja s pola žlice ulja od pšeničnih klica te ih potom postupno lupajući umiješajte u smjesu od voska.

Otopite malo borksa (koliko stane na vrh žličice) u tri žlice zagrijane ružine vodice i zatim to polagano sipajte u smjesu od voska, neprekidno je lupajući sve dok se ne ohladi. Kad se smjesa počne zgrušnjavati, umiješajte u nju šest kapi eteričnog ulja od ruža. (ako želite da vam krema ima nježnu ružičastu boju, dodajte smjesi nekoliko kapi umjetne crvene boje za hranu) Žlicom unesite kremu u staklenku, nalijepite etiketu i datum, te je spremite u hladionik.

Autor: S. G., Foto: Coka/Shutterstock