Drvenik Mali – otok za potpuni odmor u tišini

drvenik mali

Ako ste ikad razmišljali o Robinsonskom odmoru, gdje imate dojam da postojite samo vi i priroda tada su dva otoka u neposrednoj blizini Trogira idealno mjesto za vas, možete se odlučiti između Drvenika Velog i Drvenika Malog. Drvenik mali je otok koji se nalazi blizu Trogira.

Nalazi se zapadno od otoka Drvenika Velog, od kojeg ga dijeli tjesnac pod nazivom Drvenička vrata, a od kopna ga dijeli Drvenički kanal. Otok je naseljen uglavnom na središnjem i istočnom dijelu sa 50 do 60 stanovnika.

Smatra se da je glavno naselje Borak u obliku raštrkanog tipa s još nekoliko zaselaka kao što su Vela Rina, Mala Rina, Petomavar, Dolići te Velika Kuknara i Mala Kuknara.

Otok je poznat po tome da ne postoje ceste nego samo šumski putevi bez vodovoda i kanalizacije. Treba napomenuti kako je na cijelom otoku zabranjeno prometovanje automobilima, prometno je povezan trajektnom linijom s Trogirom i Donjim Segetom.

Smatra se kako je Borak glavna otočna luka i ujedno središnje mjesto svih društvenih i gospodarskih aktivnosti.

Drvenik Mali poseban je iz više razloga, a jedan od najvećih je svakako izoliranost kojom se suprostavlja modernom vremenu i navali turista, što naravno za sobom vuče gradnju apartmana, hotela, uništavanje vegetacije.

Ovaj otok se uspio odhrvati naletu turizma i njegovih sadržaja, zbog čega je postao jako privlačan onima koji su željni odmora na nekom od pustih otoka, gdje će imati dojam kao da su prepušteni sami sebi, a nije naodmet spomenuti kako se radi o velikim prirodnim predjelima netaknutim od strane ljudske ruke.

Smatramo kako je ovaj otok idealan za prave zaljubljenike u prirodu i njezinu sirovost bez nepotrebnog ukrašavanja raznim hotelima, turističkim kompleksima.

Na Drveniku ćete osjetiti potreban mir i tišinu. Ovdje ćete uspjeti uskladiti svoju unutrašnju ravnotežu. Ovdje ćete uspjeti postići toliko željenu meditaciju, jer vas ništa u tome neće spriječavati.

Pored prekrasnih prirodnih predjela, treba istaknuti kako na ovom otoku postoji iznimno ljekovito mediteransko bilje.

Dakle svi vi zaljubljenici u puste otoke, samo izvolite!

Autor: S.Š., Foto: Ronytiger/Wikimedia