Dramalj, mjestašce blizu Crikvenice

plaža kačjak
Plaža Kačjak, Foto: Roberta F./Wikimedia

Dramalj je naselje u Crikvenici, smješteno u njenom sjevernom dijelu. Zaštitnica naselja je Sveta Jelena, djevica i mučenica. O samom postanku naselja nema puno pisanih tragova. Smatra se da su pisani tragovi izgorili u požaru. Postojanje ovog malog mjesta datira još iz vremena s početka 6. stoljeća. Kada su Hrvati došli na ovo područje nisu imali namjeru potpuno preimenovati zatečene nazive naselja, pa je tako Dram samo prilagođen tadašnjem jeziku Hrvata tako da je dodan nastavak –alj, te je tako nastao Dramalj.

1789. godine naselje dobiva svoju autonomiju, a crkva dobija svog kaplana. Mjesto u tom trenutku ima tada 222 stanovnika kada se pridružuje još šest kućnih zadruga s područja Kačjaka.

U novijoj povijesti najveći broj stanovnika čine radnici od kojih su najbrojniji zidari i građevinski radnici, stolari, bravari, krojači, postolari, ugostiteljski radnici i ribari. Domaćinstva su imala male posjede u samom mjestu.

Većina vrijednijih posjeda mještana Dramlja nalazila se na sjevernom dijelu otoka Krka. Kada ne bi bilo zidarskog posla, muškarci bi se uključivali i u poljoprivredne radove koje su ljeti uglavnom obavljale žene, stariji ljudi i odraslija djeca.

Sijali su pšenicu, ječam, kukuruz, proso, krumpir i ostale povrtlarske kulture, te vinovu lozu i smokve.

Godine 1996. crikvenički se speleolog i dokumentarni fotograf Dragan Pelić, spustio u jamu Vrtare male i na dnu u vodi zamijetio vrlo rijetku vrstu podzemnog dekapodnog račića; kozice, potpuno bijelog i bez očiju te je to tada bio jedini takav nalaz u primorsko-goranskoj županiji.

Iste godine se uz Pelića u jamu spustio Branko Jalžić te su zajednički utvrdili postojanje zanimljivih fosilnih ostataka (zubi, dijelovi kostiju i ostalo). Na temelju tih nalaza Jama Vrtare male definirana je kao Spomenik prirode i danas je zaštićena.

Danas je Dramalj turističko mjesto koje se proteže od Crnog mola do turističkog naselja Kačjak. Mjesto broji oko 1.500 stanovnika, uglavnom zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu. U Dramlju je izgrađeno mnogo turističkih lokacija s privatnim vilama, brojnim zgradama i apartmanima, odmaralištima i hotelima.

Na poluotoku Kačjaku nalazi se istoimeno turističko naselje s bungalovima, paviljonima, športsko-rekreacijskim centrom te mnoštvom restorana.

Dramalj ima i svoj Dom kulture gdje se nalazila i prva pučka knjižnica osnovana davne 1939. godine, a u kojoj su se u zimskim mjesecima održavale tradicionalne večeri pod maskama.

Autor: M.T. Foto: Roberta F./Wikimedia