Dr. Phil dijeta

plan za dijetu

Dijetu po imenu dr. Phil je osmislio psiholog dr. Phil McGraw koji je odredio 7 koraka za smanjenje tjelesne težine. Svi ti koraci temeljeni su na načinu na koji se hrana doživljava, pravilnoj prehrani i redovitoj tjelovježbi. Najviše pozornosti se pridaje odnosu prema hrani kao i prepoznavanju i prihvaćanju problema prejedanja.

Prvi korak je pozitivno razmišljanje koje je potrebno kako bi se osoba riješila negativnih misli koje su povezane sa željom za gubitkom viška kilograma.

Drugi korak su osjećaji koje je potrebno kontrolirati za vrijeme hranjenja jer su osjećaji poput dosade, stresa i nezadovoljstva glavni uzročnici traženja utjehe u hrani i prekomjerne tjelesne težine.

Treći korak je pozitivna okolina koju je potrebno stvoriti kako bi se uspjela smanjiti tjelesna težina, a u pozitivnu okolinu je uključeno izbacivanje nezdrave hrane iz doma i podrška drugih ukućana.

Četvrti korak je svladavanje želje za jelom u kojem je potrebno svladati želju za jelom u pauzama između aktivnosti i u vrijeme slobodnog vremena.

Peti korak je odabir odgovarajuće hrane, a u ovom koraku je dr. Phill podijelio hranu na nisko i visoko odgovarajuću. Pod nisko odgovarajućom se smatra slanina, čokolada, pizza, masno meso, maslac i slatkiši koje je potrebno izbjegavati u širokom luku.

Pod visoko odgovarajućom hranom se smatra hrana koja uključuje janjetinu, ribu, povrće, sjemenke, tjesteninu od cjelovitih žitarica, piletinu, teletinu, voće, mliječne proizvode s niskim udjelom masnoće i integralnu rižu.

Potrebno je dnevno unositi dva do tri serviranja škroba, četiri serviranja povrća, jedno serviranje masti, tri serviranja proteina, dva serviranja voća i dva serviranja mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoća.

Šesti korak je tjelovježba, a redovitom tjelovježbom će se pospješiti gubitak nepoželjnih kilograma, dovesti tijelo u bolju formu i dati tijelu energija. Poželjno je trčati, baviti se aerobicom, šetati ili se baviti sportom.

Sedmi korak je krug potpore u kojem je cilj imati podršku ljudi koji osobu okružuju te izbjegavati sve one ljude koji ne vjeruju u cilj i uspjeh te osobe.

U danu je potrebno imati dva međuobroka i tri glavna obroka, a zamjenski obroci u obliku shakeova su dozvoljeni s vremena na vrijeme. Potrebno je piti minimalno 8 čaša vode na dan i 3 do 4 sata na tjedan baviti se umjerenim aktivnostima te 2 do 3 sata na tjedan pojačati treninge.

Autor: A.Z., Foto: Gts/Shutterstock